Winter en boerenkool zijn praktisch onlosmakelijk verbonden. Ik maakte voor jullie al een boerenkoolsoep, een sla met boerenkool en een ouderwetse stamppot . Gisteren was het tijd om de boerenkool eens in een nieuw jasje te steken. En laat ik het nou fijn vinden om de keuken van Koken met Aanbiedingen als een soort laboratorium te gebruiken. Het experiment was wederom geslaagd. Niet zo gek eigenlijk nu de Italiaanse “boerenkool” de Cavola Nero of palmkool al veel wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. En dan onwaarschijnlijk ook in risotto.

Om nog een extra twist te geven aan deze risotto gebruik ik ook buffelmozzarella in plaats van Parmezaanse kaas. Een paar verrassend lekkere elementen in het recept van vandaag.

En wees niet bang om zelf risotto te maken, het enige dat je wel moet hebben is engelengeduld. Daar gaat het mij bij namelijk weleens mis. De risotto met boerenkool is tevens een uitstekend recept voor de kerstdagen. Gewoon vegetarisch, met een lekker stukje vlees of in een wat kleinere portie als voorgerecht. Risotto leent zich perfect voor feestelijke diners.

Risotto met boerenkool & champignons (4 personen)
– 300 gr risottorijst
– 300 gr gesneden boerenkool
– 200 gr verschillende soorten champignons
– bol buffelmozzarella
– 2 groentebouillonblokjes
– 100 ml witte wijn
– 2 sjalotten
– 65 gr pijnboompitten
– knoflookteen
– peper & zout
– olijfolie
– roomboter (optioneel)

1. Meng de bouillonblokjes met ongeveer een liter kokend water. Pel en snipper de sjalotten en pers de knoflookteen uit.

2. Verhit een klontje boter en een eetlepel olijfolie in een hoge pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook. Voeg na een minuut de risottorijst toe. Bak de risottorijst totdat de korrels glazig worden en blus dan af met de witte wijn (na ongeveer 4 à 5 minuten).

3. Het koken van de risotto duurt ongeveer 25 min. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe als het water is verdampt en opgenomen en blijf goed roeren. Breng op smaak met peper & zout. Voeg na 5 minuten de boerenkool toe.

4. Bak de pijnboompitten in een droge pan mooi goudbruin. Snijd ondertussen de champignons in dunne reepjes. Haal de pijnboompitten uit de pan en verhit er een scheutje olijfolie in. Bak de champignons in 6 minuten mooi bruin en breng op smaak met peper & zout. Voeg de champignons aan de risotto.

5. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Voeg de mozzarella de laatste paar minuten toe aan de risotto, zodat de mozzarella kan smelten.

5. Schep de risotto op de borden en strooi er de pijnboompitten overheen.

KMA