Ik had dit weekend opeens een heerlijk idee voor een recept voor The Lion Moments: gestoomde kip met paksoi. Volle goede moed haal ik gisterochtend de kip uit de vriezer, om die vervolgens in de ijskast te laten ontdooien. Ook al heb ik een ieniemienie vriezertje, deze ligt altijd vol met van alles. Van soep tot vlees tot kip tot ijsblokjes. Ik vraag de slager altijd om alles in kleine porties te vacumeren. Op die manier heb je altijd iets lekkers bij de hand, ook als je alleen eet. Maar goed, terug naar de kip. Aan het einde van de dag haal ik de kip uit de ijskast, bleken het kippendijen (met bot) in plaats van kipfilet te zijn. Sh*t, wat nu? Na even heel hard om mezelf te hebben gelachen bedacht ik me dat we het gerecht gewoon omdraaien. In plaats van gestoomde kip wordt het gestoomde paksoi.

Ik stoom, vind ik zelf, veel te weinig. Om te kunnen stomen moet je wel een bamboe of roestvrij stoommandje kopen. Tegenwoordig vind je die bijna overal. Stomen is gigantisch gezond. Het is zelfs één van de gezondste manier van koken. Door eten te stomen blijven zo veel mogelijk mineralen, vitamines en antioxidanten behouden. Zet het stoommandje in een grote pan met een kleine laag water. Het water mag de onderkant van het mandje en/of het eten niet raken, anders kook je het en dat is niet de bedoeling. Laat de deksel op de pan of het stoommandje tijdens het stomen, zo gaat het stomen het snelst.

Chicken & Paksoi (4 personen)

– 400 gr kippendijen;
– 4 el hoisinsaus (te koop bij een toko);
– 1/2 el sesamolie;
– 1 el honing;
– 1 el sambal;
– 2 tenen knoflook;
– stuk gember ter grootte van je duim;
– 2 el sesamzaadjes;
– 1 grote paksoi;
– 120 gr taugé;
– limoen;
– peper & zout;
– olijfolie.

Zet de oven aan op 200 gr. Pel de knoflook en snijd de knoflook in dunne schijfjes. Schil de gember en snijd de gember ook in dunne schijfjes. Meng de kippendijen met de honing, hoisinsaus, sesamolie, sambal, knoflook, gember en 2 el olijfolie. Laat de kippendijen even marineren, hoe langer hoe beter. Zet daarna de kippendijen voor 35 min in de oven. Houd de kippendijen goed in de gaten en blijf ze regelmatig omdraaien. Als het te snel gaat draai je de oven wat lager en dek je de kippendijen af met een stuk aluminiumfolie.

Ondertussen was je de paksoi en de taugé. Snijd de onderkant van de paksoi eraf. Verdeel het witte gedeelte van de paksoi in gelijke delen. Probeer de groene bladeren zoveel mogelijk heel te houden. Snijd de bladeren hoogstens door de helft. Vul een grote pan met een laagje water en plaats hierin het stoommandje. Vul het stoommandje met de paksoi en plaats de deksel op de pan of het mandje. Het water mag de paksoi dus niet aanraken.

Rooster in een pannetje, zonder olie, de sesamzaadjes in 3 á 4 min mooi bruin. Zet daarna de sesamzaadjes even weg om af te koelen.

Als de kippendijen nog ongeveer 10 min moeten zet je het vuur aan. Als het water begint te pruttelen stoom je de paksoi voor ongeveer 5 á 6 min. Draai daarna het vuur uit. Eet de taugé rauw of bak deze even kort in een scheutje olijfolie om de taugé iets op te warmen.

Haal de kippendijen uit de oven en verdeel over vier borden. Verdeel daarna de paksoi over de borden en geef iedereen een schep taugé. Beetje peper & zout over alles. Strooi wat sesamzaadjes over de groenten. Knijp als finishing touch nog een beetje limoen over de kip. Enjoy your The Lion Moments.

20140520-110921-40161213.jpg

20140520-110927-40167068.jpg

20140520-110923-40163786.jpg

20140520-110919-40159444.jpg

20140520-110925-40165408.jpg