Op de opening van IMAGIN begin juli had ik al even kennisgemaakt met Yvette van Boven. Toen mij een paar weken later werd gevraagd of ik haar wilde interviewen, riep ik uiteraard volmondig: “JA”! Voor degene die Yvette niet kennen, beginnen we met een klein ABC’tje.

Yvette, geboren in Ierland, vertrekt op haar tiende naar Nederland. Al vanaf kleins af aan ontpopt ze zich als ware chef. Na verschillende studies te hebben uitgeprobeerd eindigt ze bij de studie interieurarchitectuur aan de Kunstacademie. Naast haar studie werkt ze in een restaurant waar haar passie voor koken de boventoon ging voeren. Van een ontwerpbureau met haar zus naar haar eigen restaurant Aan de Amstel. Kortom, Yvette is van alle markten thuis kok, cateraar, foodstylist, vormgever en receptenschrijver. Ze is ook nog eens wereldwijd bekend om haar kookboeken “Home Made”. Benieuwd wie deze duizendpoot nou precies is?

IMG_6632

Hoe is jouw passie voor koken ontstaan?

Vroeger kon ik niet zo goed schrijven dus tekende ik de recepten altijd. Ik maakte van mijn tekeningen dan weer receptenboekjes. En dat doe ik eigenlijk nog steeds. Mijn moeder kookte altijd graag en mijn vader kon ook goed koken. We aten bijvoorbeeld elke dag heel ouderwets driegangen aan tafel. Iets wat mijn moeder heel belangrijk vond. Er was in onze familie denk ik een enorme waardering voor eten waaruit die passie zou kunnen zijn ontstaan.

Al die verschillende studies en dan toch in de keuken eindigen, hoe is dat zo gekomen?

De Kunstacademie vond ik heel erg leuk, maar ik kon moeilijk kiezen. Het koken bleef iets wat mij achtervolgde. Alleen werd de Kunstacademie meer gestimuleerd dan de koksschool en bleef koken iets wat ik altijd naast mijn studie deed. Ik leerde zo ontzettend veel in de horeca. Ik heb mezelf wel echt omhoog moeten werken van sperziebonendopper tot aan de warme kant mogen staan. Hetgeen uiteindelijk resulteerde tot het runnen van de keuken. Toen ik na mijn studie aan de slag moest als ontwerper ging ik het koken ontzettend missen.

En toen kwam restaurant Aan de Amstel?

Nee, dat kwam pas veel later. Ik heb 5 jaar lang een ontwerpbureau gehad met mijn zus. We misten alleen allebei het koken zoveel dat we steeds meer richting foodstyling gingen. Iets wat mijn man, of toen nog mijn vriend, als fotograaf al deed. Ik had op dat moment geen flauw idee wat foodstyling eigenlijk was. Uiteindelijk bleek het een perfecte combinatie te zijn, want je kan met compositie, beeld en koken tegelijk werken. Uiteindelijk hebben mijn zus en ik allebei onze eigen weg gekozen. Ik miste het koken te erg en begon een eigen catering bedrijf en daaruit is Aan de Amstel weer ontstaan.

Mis je het werken bij Aan de Amstel?

Ja heel erg, maar mijn leven heeft een andere wending genomen. Ik kan het fysiek, door mijn rug, niet meer aan om achter de kachel te staan. Als ik er weer even ben mis ik het ook echt verschrikkelijk. En dan denk ik owhhhh wat mis ik de stress van zo’n avond in de keuken staan. Het is gewoon een soort verslaving en het is ontzettend jammer, maar er is ontzettend veel leuks voor in de plaats gekomen.

En toen kwam je eerste kookboek, Home Made, uit. Hoe was het om je eerste kookboek te schrijven?

Het was een droom die werkelijkheid werd. Ik kwam door mijn rug thuis te zitten en was zo gewend om 7 dagen per week te werken. Ik had toen eindelijk de tijd voor het schrijven van een kookboek. Ik vond het ontzettend spannend en was huilend zenuwachtig toen het uitkwam. Ik had geen idee hoe het zou gaan vallen, nog nooit een kookboek gemaakt en moest werken met programma’s zoals indesign welke ik helemaal niet kende. Maar juist al die dingen jezelf aanleren en de combinatie van ontwerpen, tekenen, schrijven en styling was voor mij perfect. Alle dingen die ik leuk vind kwamen bij elkaar. Het klopt zo!

Een paar korte vragen. Wat is je lievelingskookboek?

Moeilijk, want het is er nooit maar één. Ik ben wel erg fan van de boeken van Rose Gray en Ruth Rogers bekend van de River Café kookboeken en dat met name de gele, blauwe en groene.

Wat is je lievelingsgerecht? 

Iets met linzen, iets met graantjes en iets met worst. Maar nu bijvoorbeeld in de zomer wil ik weer veel meer dingen met groentjes eten. Ik denk dat cassoulet wel het dichtst bij mijn lievelingsgerecht in de buurt komt.

Wat is jouw lievelings keuken?

Ik houd erg van de Franse keuken, maar ook van de Libanese keuken. En de Italiaanse keuken is eigenlijk altijd lekker.

Wat is een doodzonde in de keuken?

Slecht klaargemaakt eten.

Amsterdam of Parijs?

Parijs!

Bakker of een koker?

Ik ben meer een koker, maar ik bak echt voor de lol. Ik vind bijvoorbeeld bruidstaarten maken fantastisch.

Wat is je favoriete cocktail?

Misschien toch wel de gin tonic. Ik vond het ook echt een leuke uitdaging om mijn eigen cocktail “Bouquet Garni” samen te stellen.

10569098_741270769267194_7466661575279288751_n

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Dat gaat de hele dag door en gaat nooit over. Ik haal mijn inspiratie uit van alles. Het zit gewoon in me!

Ik ga niet op reis zonder…

Mijn picknickmand met in ieder geval een kurkentrekker, mijn Opinel mes en dit geval mag ik mijn oestermes zeker niet vergeten.

Wat staat er op de planning?

In oktober komt mijn vierde kookboek “Home Baked” uit. En daarna weet ik het nog niet. Mijn leven overkomt mij en ik plan niet te ver vooruit. Na de lancering komt in ieder geval de wereldwijde promotie van mijn nieuwe kookboek. Maar nu eerst even lekker met vakantie.

IMG_6631