Gisteren schreef ik al over mijn bezoek aan Glenns Peppers, de pittigste kwekerij van Nederland. Ik kreeg van Glenn zoveel lekkere pepers mee dat ik er meteen mee aan de slag ging.

IMG_7045
(rechtsonder is de habanero)

Wanneer ik Indisch eet kan dat onmogelijk zonder bakje ketimoen oftewel zoetzure komkommer. Al jaren probeer ik het na te maken, maar de smaak komt nooit zo dichtbij als de smaak van de ketimoen van de toko. Onder het motto “geef nooit op” blijf ik het toch keer op keer maar weer proberen. Ooit gaat het me lukken! Wat mij wel altijd lukt, is om andere soorten groenten in te maken. Het is perfect om je ijskast op te ruimen, want het leent zich voor behoorlijk veel soorten groenten. Deze keer waren de radijsjes, komkommer en de rode ui aan de beurt.

Zorg voor een goede weckpot of oude glazen pot. Vergeet deze niet grondig te reinigen met kokend water en zo steriel mogelijk te houden. Hoe schoner de pot hoe langer je de ingemaakte groenten kan bewaren. Gebruik dan ook elke keer een schone lepel als je uit de pot gaat snoepen. Pas maar op want ingemaakte groenten zijn echt verslavend lekker.

Ingemaakte komkommer & radijs (voor een weckpot van een 1/2 liter)

– 250 ml natuurazijn;
– 250 ml water;
– 100 gr suiker;
– Habanero of Spaanse peper;
– komkommer;
– 100 gr radijs; en
– rode ui.

Maak allereerst het zoetzuur door de natuurazijn, water en suiker met elkaar te mengen. Breng het geheel aan de kook en laat het zoetzuur zo’n 2 minuten koken. Draai daarna het vuur uit en laat het zoutzuur afkoelen.

Was en halveeer de komkommer. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd in halve maantjes. Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes. Schil de ui en snijd door de helft en uiteindelijk ook in dunne halve maantjes. Was de habanero (of Spaanse peper) en snijd in dunne ringetjes. Afhankelijk van hoe pittig je de ingemaakte komkommer & radijs wilt hebben met of zonder zaadjes. Je kan er ook voor kiezen om slechts de helft van de habanero te gebruiken. Doe de komkommer, radijs, rode ui en habanero in de weckpot. Schenk de afgekoelde zoetzuur erbij totdat alles helemaal onder staat. Sluit daarna de weckpot goed af en zet weg in de ijskast. De ingemaakte komkommer & radijs is na zo’n 2 uur lekker op smaak. Enjoy!

IMG_6978