Het is donderdag en dat betekent tijd voor mijn op blog op Jamie Magazine. Deze week het recept voor een voorjaarsfrittata.

Voorjaarsfrittata?!? Gaat alles wel goed met je? Volgens mij leven we inmiddels in het najaar. Jaja ik weet het, maar het is gewoon nog steeds zulk lekker weer. Na de ontzettende dip van de maand augustus doet de Indian Summer haar werk. En dat betekent dat een voorjaarsfrittata best kan. Nou ja, dat vind ik van wel tenminste.

Als welkomscadeau kreeg ik van het team van Jamie Magazine het kookboek ‘Jamie in 15 minuten’. Toen ik maandagavond gestrekt op de bank lag te bladeren door mijn nieuwe kookboek hoefde ik dan ook niet lang te zoeken. Einde zomer of niet, een voorjaarsfrittata it is!

Fritatta is een Italiaans gerecht dat eigenlijk uit pure armoede is ontstaan. Je kan namelijk ongeveer alles in een frittata stoppen. Kortom, een perfect kliekjesdag gerecht. Eten van de vorige dag over en geen inspiratie? Stop het gewoon in een fritatta en je tovert een heel nieuw gerecht uit de oven. En zeker tijdens zo’n (hel)week als ik deze week heb komen dit soort gerechten als geroepen. Weinig handelingen, het eten staat snel op tafel en het is nog gezond ook. Grote sla erbij en je bent klaar.

De twist van The Lion Kitchen is deze keer de aanvulling van een knoflookteen en een rood uitje voor wat extra smaak. Ik had daarnaast geen cayennepeper in huis, maar vond wel chiliflakes en wat pikant paprikapoeder van Glenns Peppers in mijn keukenkastje. Voor de rest was ik tijdens deze kookweek hartstikke blij dit recept van Jamie stap voor stap te mogen volgen.

Voorjaarsfrittata met een salade van waterkers & erwten (4 personen)

– 2 stevige, middelgrote courgettes;
– 1 bosje verse munt;
– 8 eieren;
– snufje chilivlokken;
– snufje (pikant) paprikapoeder;
– 4 takjes verse tijm;
– 40 gr pecorino;
– 1 verse Spaanse peper;
– 20 gr feta;
– citroen;
– 150 gr doperwten;
– 100 gr waterkers;
– olijfolie (normaal en extra-vierge);
– peper & zout; en
– ovenbestendige pan of schaal van circa 26 cm.

Zet de oven op z’n hoogst op grillstand.

Rasp de courgette met een rasp of in een keukenmachine, doe ze met een flinke snuf zout in een kom, trek een paar muntblaadjes los en doe ze erbij, hussel alles door elkaar en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Doe 1 el olijfolie in de koekenpan, doe er de uitgeknepen courgette bij en laat die terwijl je regelmatig roert een paar minuten bakken. Kluts de eieren in een kom met de chilivlokken, paprikapoeder, tijmblaadjes en de helft van de geraspte pecorino. Giet daarna het mengsel in de ovenbestendige koekenpan of schep de courgette in de ovenschaal en giet dan het mengsel eroverheen. Roer alles goed door elkaar heen, strooi er dan de andere helft van de geraspte pecorino over en zet de frittatta boven in de oven onder de grill tot hij gaar, luchtig en goedbruin is (dit duurt ongeveer 5 minuten). Gaat het te snel schuif dan de frittata wat lager in de oven of dek even af met een stuk aluminiumfolie.

unnamed

Schep 2 el extra vierge-olijfolie op een schaal en doe er het sap van de citroen en een snufje peper & zout bij. Hak de rest van de munt grof en strooi met de erwten en de waterkers op de schaal bij de dressing. Snijd de Spaanse peper in ringetjes, schuif de frittata op een bord en strooi er de pepers en de verkruimelde feta over. Hussel de salade pas op het laatste moment voorzichtig door elkaar.

unnamed (1)