Onze roadtrip door Zuid-Afrika is zonder twijfel de mooiste reis uit mijn leven. Ik hoop elke dag dat Thole daar een baan aangeboden krijgt, want dan pak ik zonder nadenken mijn koffer en vertrek. Ik ben echt verliefd op dat land.

Tijdens ons verblijf in Kaapstad werden we door vrienden uitgenodigd om mee te gaan braaien. Diederik heeft namelijk een aantal jaar in Kaapstad gewoond en wij mochten bij zijn oude vriendengroep aanschuiven. Net buiten Kaapstad en tussen de townships begon het feest.

Braaien is echt een ritueel. Zorgvuldig wordt de braai aangestoken, afgewacht tot de kolen perfect zijn en dan pas kan het braaien beginnen. Het grappige is dat in Zuid-Afrika eerst al het eten wordt gebraaid voordat er gegeten kan worden. In tegenstelling tot ons Hollanders die na elke ronde aanvallen.

Onder het genot van veel glazen wijn, een prachtige ondergaande zon en een fantastische groep mensen aten we onze buikjes vol. De smoorsnoek van Mojahied zijn we nooit vergeten. Thole was zo weg van de snoek dat hij Mojahied een mailtje heeft gestuurd om het recept te achterhalen. Helaas is (zoutwater) snoek onvindbaar in Nederland, tenminste ik heb het niet kunnen vinden, maar na wat speurwerk kwamen we erachter dat heek het dichtst bij snoek in de buurt komt. En zo waren we afgelopen vrijdag weer even terug in Kaapstad.

Braaien is eigenlijk niet hetzelfde als barbecueën, maar voor het gemak doen we even alsof. Barbecueën doe je namelijk bijvoorbeeld op kolen terwijl er gebraaid wordt op hout.

Ik weet dat The Lion Cheats eigenlijk gisteren al is geweest, maar dit gerecht is zo awesome dat jullie dit allemaal moeten maken. En het is komende week nog prachtig weer dus steek die braai maar aan!

Smoorheek (4 personen)
– 4 dikke moten heek;
– 200 gr abrikozenjam van goede kwaliteit;
– 50 gr roomboter;
– 2 knoflooktenen;
– 1 citroen;
– peper & zout;
– olijfolie.

Steek de barbecue aan (bij slecht weer kan je ook een grillpan gebruiken).

Pel en pers de knoflookteen. Laat de boter in een steelpannetje smelten. Meng er daarna de knoflook en abrikozenjam doorheen. Breng op smaak met peper & zout. Breng het geheel aan de kook en laat er een stroperige marinade van worden. Zet daarna het vuur uit. Laat de marinade even afkoelen. Meng de heek met de helft van de marinade en zet tot gebruik weg in de ijskast.

IMG_8285.JPG

Verwarm de marinade vlak voordat je gaat braaien nog even op. Eventueel met een klein scheutje heet water als het te stroperig is geworden. Als de barbecue klaar is leg je de heek op het rooster. Bestrijk met een kwast de ene kant van de heek. Draai na ongeveer 4 min om en blijf de heek met de abrikozenmarinade bestrijken. Keer regelmatig om en na ongeveer 15 min is de heek klaar. Enjoy your cheat!

IMG_8286.JPGIMG_8287.JPG