Een paar weken geleden ben ik even op de redactie van Jamie Magazine gaan koekeloeren en ging daar niet met lege handen naar huis. In tegendeel, met een behoorlijke stapel tijdschriften fietste ik daarna weer naar huis. Thuis op de bank heb ik alles geordend en met mezelf afgesproken dat ik de komende weken hieruit ga koken. Het eerste blad dat ik opensloeg was een oudje uit september/oktober 2012.

Meteen kreeg ik al wat ideeën, maar om het wat lastiger te maken heb ik Thole (mijn vriend) laten kiezen. Het was lang stil en het enige wat ik hoorde was het omslaan van de bladzijden en de geluiden “mmm” of “owh dit lijkt mij lekker”! Uiteindelijk werd het de zalm met Marrokaanse quinoa & kwarteleitjes. Er ging een kleine alarmbel in mijn hoofd af. Punt 1 van warme zalm gaan mijn nekharen overeind staan en punt 2 vind ik het pellen van kwarteitjes een hel (mocht iemand hier een truc voor hebben ik hoor het graag). Om Thole in zijn feestmodus te laten zei ik niks en begon meteen te brainstormen over de twist van The Lion Kitchen. En dat wordt een behoorlijke deze keer, aangezien ik de zalm verving door victoriabaars.

Het resultaat was verbluffend! De Victoriabaarsfilet had een krokant, knapperig korstje en de quinoa was door de ingelegde citroen ontzettend fris geworden. En het allerbelangrijkste Thole had binnen no time zijn bordje leeg. We hebben een winnaar!

Victoriabaarsfilet met Marokkaanse quinoa & spinazie (4 personen)
Jamie Magazine nr 09, september/oktober 2012

– 300 gr quinoa of couscous;
– 1 ingelegde citroen;
– 1 tl komijnzaadjes;
– 2 el pistachenoten;
– 2 vijgen;
– 400 gr spinazie;
– munt en bladpeterselie, van elk ½ bos, blaadjes eraf gehaald en fijngehakt;
– sap van 1 citroen;
– extra vergine olijfolie;
– 400 gr Victoriabaarsfilet (aan 1 stuk indien mogelijk);
– 2 el harissapasta; en
– gewone olijfolie;
– peper & grof zeezout.

Verhit de oven op 200 gr.

Doe de quinoa en ingelegde citroen in een pan met kokend water met zout en kook hem volgens de aanwijzingen op het pak. Rooster intussen de komijnzaadjes en pistachenoten in een droge pan goudbruin. Doe de komijnzaadjes met 1 el grof zeezout in een vijzel en stamp ze tot je een grof zoutmengsel hebt. Je hebt het niet allemaal nodig en het blijft ontzettend lang goed. Lekker door een beetje extra vergine olijfolie en wat vers brood.

Schenk een beetje normale olijfolie in dezelfde koekenpan en laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met peper & zout. Was en snijd de vijgen in plakjes. Rooster de vijgen op een vel bakpapier voor ongeveer 5 min.

Giet de quinoa af en doe in een grote kom. Verwijder de ingelegde citroen. Roer de spinazie en het grootste deel van de munt en peterselie erdoor. Maak aan met het citroensap, flink wat olijfolie extra vergine en zout & peper naar smaak.

IMG_8504.JPGIMG_8506.JPG

Verhit een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Wrijf de Victoriabaarsfilet rondom in met harissa. Bak de Victoriabaarsfilet aan beide kant knapperig en gaar in ongeveer 12-15 min. Leg de vis daarna op een bord en breek in stukken of trek de vis voorzichtig uit elkaar.

Verdeel de quinoa over 4 borden en leg hierop de stukjes Victoriabaarsfilet. Bestrooi alles met het zoutmengsel en de overgebleven kruiden. Geef er extra harissa bij.

IMG_8505.JPG