Rotolo, het had de bijnaam van mijn vriend Roderick Thole kunnen zijn. Wat niet is kan nog komen, maar voor nu houden we de aandacht even bij het pastagerecht. Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord en het, voor zover ik weet, nog nooit gegeten. Het plaatje in Jamie Magazine zag er echter zo aantrekkelijk uit dat ik bijna hapje uit het blad had genomen. De begeleidende uitleg van Jamie is als volgt: “Rotolo is een bijzonder pastagerecht dat veel mensen nog nooit hebben gegeten (dat klopt). Ik heb de pasta zo bereid dat het een beetje lijkt of je lasagne of cannelloni eet (klinkt goed), maar de rolletjes zien er extra mooi uit (is bij Jamie beter gelukt) en de lekkere krokante stukjes pasta (liet naamgenoot Thole liggen) komen bovenop, aangevuld door de zachtere pasta die onder de saus te vinden is.” Die man kan het wel lekker brengen vind je niet?

Meteen heb ik alle ingrediënten ingeslagen om er dezelfde avond mee aan de slag te gaan. En daar ging het mis. Ik vertel altijd tegen iedereen dat ze eerst het recept moeten lezen en dan pas aan de slag moeten gaan. Deze wijze les van mezelf hanteer ik in de praktijk zelf nooit. Lekker slim zal je denken en je hebt gelijk. Het blijkt een bijzonder slimme les te zijn die ik in het vervolg ga naleven. Wat namelijk blijkt is dat het maken van het gerecht volgens Jamie ongeveer 3 uur duurt. Ik had daarentegen één uur de tijd. Ahum! Geen stress, ik heb het gerecht zo aangepast dat het in een uur op tafel staat en zo ontstond meteen de twist van The Lion Kitchen. Het resultaat was er niet minder op (denk ik, ik heb die van Jamie helaas niet kunnen proeven). In ieder geval waren degene aan tafel over het gerecht te spreken. En daar doe ik het voor!

Rotolo di pasta met pompoen, spinazie & gehakt (4-6 personen)
Uit: Jamie Magazine nr 18 oktober/november 2013 & het kookboek “Bespaar met Jamie

– (biologische) pompoen;
– Rode ui;
– 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden;
– 500 gr diepvriesspinazie;
– Nootmuskaat;
– 2 knoflooktenen
– 750 ml passata (ik gebruik de passata van Pera D’Abruzzo te koop bij LAVA Cooking);
– 250 gr lasagnebladen;
– 50 gr feta;
– 300 gr rundergehakt;
– 20 gr Parmezaanse kaas;
– Olijfolie; en
– Peper & zout.

Verwarm de oven voor op 180 gr. Was de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Doe de blokjes pompoen in een pan met water en een flinke snuf zout en breng het water aan de kook. Kook de pompoen ongeveer 15 min, in ieder geval totdat de pompoen zacht genoeg is om te pureren.

Pel en snipper ondertussen de ui. Fruit de ui met de Italiaanse kruiden in een grote koekenpan met een scheut olijfolie. Voeg na ongeveer 2 minuten het rundergehakt en de spinazie toe. Breng op smaak met peper & zout. Doe een deksel op de pan en laat alles 15 min smoren op laag vuur, of tot het vocht verdampt is.

Pel en pers de knoflooktenen. In een derde pan bak je de knoflooktenen met een beetje olijfolie en voeg daarna de passata toe. Breng de saus aan de kook, laat hem 3 minuutjes zachtjes koken en voeg peper & zout toe. Schenk de saus daarna in een ovenschaal.

Ondertussen is de pompoen gaar. Giet de pompoen af, maar bewaar een klein beetje van het kookvocht. Pureer de pompoen met een staafmixer of blender en breng op smaak met een snufje nootmuskaat.

Leg de pastavellen op een schoon werkvlak – in de lengte van je af. Werk snel, zodat de vellen niet uitdrogen, bestrijk met water en verdeel het pompoenmengsel erover, gevolgd door de spinazie. Verkruimel de feta erover. Rol de vellen op om de vulling en snijd elke rol in 2-4 stukken, afhankelijk van de grootte van je lasagnevel. Leg de naast elkaar in de tomatensaus.

Rasp de Parmezaanse kaas erboven. Bak de rotolo 35-40 min in de oven, tot de goudbruin en krokant zijn. Heerlijk met een groene salade.

IMG_5386.JPG
IMG_5384.JPG
IMG_5387.JPG