Herfst. Naar mijn mening de donkerste periode van het jaar. Ik moet echt afscheid nemen van de zon, terrasjes, strand, blote benen en warm weer. Als ik ’s ochtends opsta is het donker, net zoals de avonden, en tussendoor regent het vaak. Het weer is koud en guur –het liefst blijf ik binnen.

Zo, dat is een lekker begin van deze blog. Ik kan het niet helpen, maar het najaar is gewoon niet mijn ding. De grote hamvraag is, hoe maak ik deze periode zo comfortabel mogelijk? Het antwoord gaat eigenlijk standaard gepaard met eten, zoveel mogelijk eten. Ik begrijp plotseling ook heel goed waar het woord ‘comfort food’ vandaan komt. Tijd voor troostrijk, hartverwarmend voedsel.

De geur van kokos brengt me terug naar het jaar 2005 toen ik met mijn broertje Wouter door Azië trok. Het doet me denken aan de smalle straatjes van Bangkok waar de noedels je om de oren vliegen. De herinneringen aan die vakantie maken me weer vrolijk. Conclusie, ik moet Thailand in huis halen! Kort na het schrijven van deze blog vult mijn keuken zich met Oosterse geuren en niet veel later zit ik slurpend aan mijn eigen noedelsoepje.

Rode curry met biefstuk (4 personen)
Uit: Jamie Magazine nr 5 met een twist van The Lion Kitchen

– 600 g biefstuk, in reepjes;
– 2 tl chiliflakes;
– 2 tl currypoeder of enkele curryblaadjes;
– 1 tl kurkuma;
– stukje gemberwortel ter grootte van je duim;
– 1 ½ rode peper;
– 400 ml kokosmelk;
– 125 gr taugé
– limoen;
– 200 gr noedels;
– peper & zout; en
– olijfolie.

Snijd de biefstuk in dunne reepjes. Meng het vlees met zout en peper en de andere specerijen Verhit de olie in een koekenpan. Pel en pers de knoflookteen, snijd de rode peper in dunne ringetjes, schil de gember en snijd zo klein mogelijk. Bak de knoflook, gember en rode peper 1 minuut in de pan.

Doe de noedels in een bakje. Breng water aan de kook en schenk dit over de noedels, laat ze 4 minuten garen.

Bak de biefreepjes enkele minuten in de hete koekenpan. Schenk dan de kokosmelk erbij en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel extra water bij als het mengsel te droog kookt. Roer dan op het laatst de taugé erdoor en serveer meteen, met de noedels en limoen.

IMG_5719