Iedere keer als ik mijn slager binnenwandel, loop ik altijd meteen naar achteren om te vragen wat voor lekkers hij in huis heeft. Ditmaal vertelde slager Bas mij dat er een top kalfje binnen was gekomen. Sommige denken nu misschien ‘ahhhh’, ik denk alleen maar ‘mmmm’. Mijn hersens slaan gelijk op hol om te bedenken wat ik hier allemaal mee kan maken. Met de kalfsschnitzels onder mijn arm liep ik gisteren dan ook dromend naar huis.

Stiekem wilde ik mijn kalfslapjes bereiden zoals ik dat altijd doe. Door de bloem halen, kort in de roomboter met olijfolie bakken, salie erbij en blussen met een flinke scheut witte wijn. Na enig speurwerk bleek dat Jamie Oliver deze techniek nog niet heeft ontdekt. Of hij vindt het te simpel, maar dat kan ik me gewoon niet voorstellen! En dus Ik werd ik uit mijn comfort zone gesleurd. Gelukkig stuitte ik al snel op het recept ‘Kalfsvlees Parmigiana’. Ik was vooral benieuwd of het prachtige kalfsvlees nog tot zijn recht zou komen tussen zoveel andere ingrediënten.

De ansjovis liet ik eruit, dat staat namelijk niet op de lijst van dingen die ik graag eet. En de blokjes tomaat verving ik door verse, sappige tomaten. Voor de rest hield ik mij aan de richtlijnen van Jamie. Het gerecht is best machtig, dus een simpele sla met balsamicoazijn en goede olijfolie erbij volstaat.

Vanavond is het restjesdag en verheug ik me op het kalfsvlees dat nog over is. Slager Bas had gelijk; dit was een uitmuntend kalfje!

Kalfsvlees Parmigiana (4 personen)
Uit Jamie’s America
– 4 kalfsschnitzels
– een paar takjes vers basilicum
– 1 á 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
– 1 verse, rode Spaanse peper
– 800 gr verse tomaten
– 200 g paneermeel
– een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
– een hand vers geraspte Parmezaanse kaas
– 1 citroen
– 150 g bloem
– 2 grote eierengeklutst
– 1 bol buffelmozzarella van 125 g
– olijfolie
– peper & zout

Verhit de oven tot 200 °C. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum en leg ze in een kommetje water om ze vers te houden. Hak de malse steeltjes fijn. Was en snijd de tomaten in kleine blokjes. Zet een pan met een scheutje olie op matig vuur, doe er de gehakte basilicumsteeltjes, knoflook bij en laat ze een paar minuten bakken. Prik een paar gaatjes in de Spaanse peper en doe ook die in de pan. Laat alles een paar minuten sissen en giet er dan de gehakte tomaten bij.

Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag, houd hem 20 minuten tegen de kook aan en voeg naar smaak zout en peper toe. Maak intussen het vlees klaar. Meng het paneermeel in een kom met de tijmblaadjes en de Parmezaanse kaas. Rasp de citroenschil bij het paneermeel, meng het nogmaals goed en zet drie borden klaar. Kruid de bloem op het eerste bord met een beetje zout en peper, giet de geklutste eieren op het tweede bord en bedek het derde bord met een laag paneermeel. Haal de kalfsschnitzels een voor een door de bloem tot ze een rondom een wit jasje hebben. Schud ze goed uit, haal ze door het ei, laat ze goed uitlekken en leg ze in het paneermeel. Strooi er een handje paneermeel op en druk ze aan.\Zorg ervoor dat het vlees overal met paneermeel bedekt is.

IMG_6253.JPG

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Laat die goed heet worden en leg dan de stukken vlees in de pan. Als je pan niet groot genoeg is, kun je het vlees in porties bakken, maar dan moet je er tussendoor misschien wel een beetje olie bij doen. Bak de lapjes in een paar minuten per kant licht goudbruin en leg ze op een bord met een stuk keukenpapier om uit te lekken. Zet nu een precies passende ovenschaal (ongeveer 30 × 20 centimeter) klaar en giet er de tomatensaus in. Leg er naast elkaar de lapjes kalfsvlees op. Trek de buffelmozzarella in stukjes en verdeel die met een paar blaadjes basilicum over het vlees.

IMG_6254.JPG

Zet de schaal 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is en pruttelt en strooi er dan de rest van de basilicumblaadjes over. Perfect met een lekkere salade, maar in Amerika ook vaak geserveerd met dingen als spaghetti, rijst, aardappelpuree, polenta of knapperig brood.

IMG_6101-0.JPG