‘Liever lui dan moe?’, guilty as charged. Er zijn van die dagen dat ik gewoon even dat zetje in de juiste richting nodig heb. Bijvoorbeeld met sporten. Iedereen denkt, dankzij mijn Instagram account, dat ik een enorm sportief type ben. Ik sport – behalve de afgelopen 1,5 week – zo ongeveer 2 keer per week, maar dat gaat zeker niet altijd (praktisch nooit) van harte. Zo werk ik mij het liefst onder bepaalde oefeningen uit door even lekker lang met de instructeur te kletsen, ‘Hoe doe je deze oefening ook alweer?’. En dan moet ik jullie wel verklappen dat dit niet de eerste keer is dat ik een squat doe. Helaas kent iedereen dit trucje inmiddels wel en voel ik continue 2 ogen in mijn rug prikken om te checken of ik niet sta te fluimen. Wanneer ik dát gevoel heb dan gaat het eigenlijk als een speer. Of ik er wijs aan doe dit online te zetten vraag ik me ondertussen wel af. Het heeft in elk geval wel het gevolg dat ik besef dat wanneer ik er even de kracht niet voor heb dat duwtje genoeg kan zijn om mij te laten rennen.

Een ander geval waarin bovenstaande uitdrukking van toepassing is, is bij het schoonmaken van granaatappels. Het liefst koop ik die pitjes kant en klaar en betaal ik nog liever het dubbele dan dat ik zelf met dat ‘kreng’ aan de slag moet gaan. Tot ik na wat speurwerk stuitte op het filmpje op het FoodTube kanaal van Jamie Oliver.

Zo simpel kan het toch niet zijn? Binnen 5 minuten had ik de granaatappel geslacht zonder ook maar een vlekje op mijn outfit te hebben. Bedankt Jamie voor deze persoonlijke stap in de goede richting!

Ik heb ook deze week weer een recept gekookt van Jamie Oliver. Helaas moet ik bekennen dat van het oorspronkelijke recept weinig is overgebleven. Eigenlijk is de granaatappel zo ongeveer de enige link, maar die moest en zou ik in het recept verwerken.

Pittige kip met granaatappel & feta (4 personen)
Uit: Jamie magazine #8
– 2 kipfilets
– 1 zuurdesemstokbrood of ciabatta
– 100 g feta
– granaatappel
– 250 g cherrytomaten
– 150 g jonge bladsla
– 1 teentje knoflook
– sap van ½ halve citroen
– 3 el harissapasta
– ½ el (pittig) paprikapoeder
– olijfolie
– peper & zout

IMG_6399.JPG

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de zaadjes uit de granaatappel volgens de instructies in bovenstaand filmpje. Oftewel: rol de granaatappel even goed over het keukenblad, halveer de granaatappel en sla met een houten pollepel de pitjes eruit.

Snijd de kipfilets in plakken en meng met de paprikapoeder, 1 el harissapasta en 1 el olijfolie. Grill de kipfilets in een grillpan in zo’n 6 min gaar. Breng de kip op smaak met peper & zout.

Snijd ondertussen het stokbrood door de helft, bedruppel met wat olijfolie en schuif voor ongeveer 5 minuten in de oven tot het knapperig is. Pel de knoflookteen en bestrijk daarmee het stokbrood. Breek daarna in stukjes, zodat er croutons ontstaan.

Maak een dressing van het sap van de citroen, 2 el olijfolie en 2 el harissapasta. Hussel de dressing door de sla. Halveer de cherrytomaten en brokkel de feta.

Verdeel de sla over de vier borden. Leg daarop de kip, croutons, granaatappel en de cherrytomaatjes. Als laatste mag de feta over de sla worden gestrooid.

IMG_6401.JPG