Rare combinaties zijn op zijn tijd wel aan mij besteed. En dan heb ik het natuurlijk over variaties op het gebied van eten. De rest van mijn leven is, vind ik zelf, niet zo raar als of afwijkend dat van de rest van Nederland. Saai daarentegen ben ik alles behalve hoor. No worries!

Terug naar het eten. Hoe kom eigenlijk op rare combinaties qua eten vraag je je dan misschien af. En wat is raar eigenlijk? Eigenlijk is iets pas vreemd als andere mensen dat vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combi pindakaas, sambal & komkommer. Voor mij een wekelijks ritueel, maar anderen trekken misschien hun neus al op bij de gedachte zoiets te moeten eten. Ik vind trouwens wel dat je het moet proeven voordat je er echt een oordeel over kan geven. Doe ik namelijk ook altijd, ahum.

Het opruimen van de ijskast of kliekjesdagen (mijn favoriet) leveren ook altijd leuke dingen op. In mijn koelkast vond ik bijvoorbeeld een halve pot marmelade. What to do? Een marinade voor vis had ik er al mee gemaakt en ik houd niet echt van zoetigheid op mijn brood, maar weggooien gaat mij dan ook weer te ver. Gelukkig wist Jamie er wel raadt mee. Voor mijn recept mengde ik de marmelade met pittige saus (ik gebruik Sriracha) en olijfolie. Bestrijk er merguezworstjes mee en in de oven ontstaan dan sticky worstjes. Wat een feest!

Sticky Merguezworsten – 4 personen
Uit: Jamie Magazine #12
– 8 merguezworsten
– 2 el marmelade
– 1 el Sriracha
– 4 el Griekse yoghurt
– plukje paar takjes munt
– 1 limoen
– 1 knoflookteen
– witte wijnazijn
– zakje gemengde sla
– trosje kleine tomaten
– peper & zout
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 gr. Meng de Sriracha, de marmelade en 1 el olijfolie in een kom.

Leg de merguezworsten in een ovenschaal of op een bakplaat en besmeer ze met het kleverige mengsel. Laat de tomaatjes aan de tros en leg ze in het midden van de schaal. Bak de worstjes 10-12 min, in de oven tot ze gaar zijn. Overgiet ze regelmatig met de sticky saus.

Maak ondertussen een dressing van de Griekse yoghurt, sap en rasp van de limoen, uitgeperste knoflookteen en 1 el witte wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de sla.

Serveer de worsten met de frisse sla en de geroosterde tomaatjes.

IMG_6787-0.PNG
IMG_6816.JPG