Het is denderende donderdag en dat betekent tijd voor Jamie Oliver! Deze week staat in het teken van een druk leven. Lezen jullie mee?

Het is weer eens zo’n week die volledig in het teken staat van drukte, 24/7 welteverstaan. Met wat? Bloggen, catering, advertorials, werken, koffie drinken, sociale afspraken, koken en heb je dan nog even?

Dan komt er bij mij standaard een moment dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er rest mij dan nog maar één oplossing: mijzelf even terugtrekken met een stapel kookboeken en tijdschriften, en bladeren tot ik weer tot rust kom (ja dit helpt echt bij mij). Maandag was het zover en aangezien ik toch moest koken voor Jamie magazine, sloot ik mezelf op en ging de telefoon op stil. Ik waande ik me al snel in de wondere wereld van Jamie Oliver. Zoals altijd, ging ik spontaan kwijlen bij zijn recepten. Sorry, ik kan er ook niks aan doen. Langzaam verdwenen de bomen uit het zicht en was ik weer klaar voor de wereld.

Om te compenseren voor mijn hectische leven, kies ik een recept uit ‘Jamie in 15 minuten’. Hup op de fiets naar de markt, boodschappen doen en aan de slag. De kookwekker heb ik aangezet en alles, nou ja bijna alles, staat klaar volgens de beschrijving. Ready, steady and go! De tijd loopt en ik werk me uit de naad om alles op tijd af te krijgen. Na 15 minuten klinkt er een schel rinkelend geluid en ben ik helaas nog niet klaar. Kan iemand mij vertellen hoe Jamie het voor elkaar krijgt in een kwartier tijd? Laten we dan maar hopen dat het gezegde ‘oefening baart kunst’, echt waar is. Tot die tijd blijf ik proberen….

IMG_7479.JPG

Zwarte-bonen-beefburgers met noedelsalade – 4 personen
Uit: Jamie in 15 Minuten
– 400 gr mager rundergehakt
– 4 el zwartebonensaus
– 1 el honing
– 2 el sesamzaad
– 2 limoenen
– blokje kippenbouillon
– 1 stuk gember ter grootte van je duim
– 4 nestjes eiernoedels
– 1 rode paprika
– 200 gr sperziebonen
– 1 paksoi
– 150 gr gemengde paddenstoelen
– 4 eieren
– sambal
– peper & zout
– olijfolie

Giet 6 dl kokend water in een wok en verkruimel er het bouillonblokje erboven. Schil de gemberwortel, snijd in plakjes en doe dit bij de bouillon.

Doe de noedels in de wok , laat ze 2 minuten koken, trek ze uit elkaar en doe de helft van de zwartebonensaus en het sap van 1 limoen erbij.

Verwijder het steeltje van de paprika, haal er de zaadjes uit en doe ze samen met de sperziebonen en paksoi in de keukenmachine. Hak ze grof en voeg de groenten toe aan de wok. Scheur de paddenstoelen in stukjes, en doe deze erbij, laat ze 1 min koken en schep ze in een mooie kom. Hussel de groenten pas vlak voor het opdienen door elkaar.

Doe ondertussen het gehakt met de rest van de zwartebonensaus en een snuf peper en zout in een kom en werk alles met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er met vochtige handen, ongeveer 2 cm dikke burgers van. Leg ze met 1 el olie in de koekenpan en draai ze om tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Als de burgers gaar zijn, bak de eieren met een beetje olijfolie in een koekenpan en probeer de dooiers heel te laten.

Besprenkel de burgers met honing, en rol ze door het sesamzaad zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Serveer met de gewokte groenten, limoenpartjes, eitjes en wat sambal.

IMG_7541.JPG