Vandaag is het tijd voor een ode aan mijn moeder. Mijn mama staat namelijk alombekend om haar gehaktballen. En dan niet grootmoedersvariant, maar de Indische balletjes die zij al maakt zolang ik me kan heugen. Er gaat geen verjaardag voorbij zonder zeker 150 handgedraaide balletjes van mamalien. Toen ik nog in Oegstgeest woonde was de eerste vraag die werd gesteld wanneer ik aankondigde mijn verjaardag te vieren: “Maakt je moeder wel weer haar balletjes?” En inmiddels gaat er ook in Amsterdam geen feest voorbij zonder een flinke lading Indische balletjes. Het recept is uiteraard strikt geheim (lees: nooit hetzelfde, want er gaat altijd wat anders in), maar het resultaat is altijd perfect. Een traditie die ik graag in stand houd.

Toen ik een tijdje geleden met een cateringklus bezig was kwamen de Indische ballen niet door de ballotage heen en moesten het Franse ballen worden. Ok, dat is even uit mijn comfortzone. Gelukkig bedacht ik al snel een nieuw recept en ging ermee aan de slag. Het werden gehaktballetjes met onder andere dille en dragon. Aan het recept moest nog wat getweekt worden, maar inmiddels ben ik tevreden. En met mij de grote groep mensen die inmiddels de Franse ballen voor hun kiezen hebben gekregen.

IMG_6600.JPG

Misschien is het juist wel goed zo. Ik hoef de ballen van mijn mama niet meer te evenaren, maar kan door het leven gaan met de Franse ballen van Sees. Maar mam, zou je dan wel nog elk jaar Indische balletjes voor mijn verjaardag willen draaien? Een verjaardag zou anders niet compleet zijn…

De Franse ballen zijn niet alleen perfect als borrelhap, maar ook lekker bij de Honey Pumpkin van vorige week. Wil je voor echt comfort food gaan? Maak er dan de gekarameliseerde witlof bij. De witlof gaat beyond The Lion Cheats, maar soms mag je jezelf best even laten gaan. Het recept vind je onder de Franse ballen. Enjoy your cheat!

Frans Ballen (4 personen)
– 500 gr rundergehakt
– plukje dille & dragon
– 2 el (grove) mosterd
– 1 tl sambal (mag meer naar smaak)
– ongeveer 50 gr paneermiddel
– 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
– ei
– 1 tl Worchestersaus (optioneel)
– peper & zout

Hak de dille en dragon fijn. Meng het gehakt met de dille, dragon, mosterd, sambal, ei, Parmezaanse kaas en Worchestersaus. Kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg beetje bij beetje het paneermeel toe. Als het gehakt een beetje plakkerig aanvoelt is het goed. Breng op smaak met peper & zout. Laat het gehakt een half uur marineren in de ijskast.

Draai daarna, met vochtige handen, 4-6 grotere gehaktballen of zo’n 12-14 kleinere balletjes. Verhit wat olijfolie (of roomboter) in een grote koekenpan en bak hierin de balletjes in 25-30 min mooi goudbruin. Vergeet niet de Franse balletjes regelmatig even om te draaien.

IMG_6801.JPG

Gekarameliseerde witlof (4 personen)
– 4 stuks witlof
– 2 el fijne suiker
– klontje roomboter
– peper & zout

Snijd de onderkant van de witlof eraf, zodat je makkelijk alle blaadjes los kunt halen. De kern van de witlof is heel bitter en laat je weg. Smelt het klontje roomboter in een koekenpan en doe de witlof erbij. Breng op smaak met peper & zout. Bak de witlof zo’n 5 min en voeg daarna de suiker toe. Roerbak de witlof op hoog vuur, totdat de witlof mooi lichtbruin is geworden.