Het is december; de feestmaand van het jaar. Jullie hebben mij de afgelopen paar keer best weleens horen klagen over regen en koud weer, maar de maand december maakt een hoop goed. Neemt niet weg dat ik nog steeds regelmatig scheldend op de fiets te vinden ben hoor. Iedereen kent namelijk wel het gevalletje “lampjes kwijt”, “nog maar 1 handschoen kunnen vinden” of “een nog steeds doorweekte jas”. Niet de beste situaties die je kunt bedenken.

Ok, even terug naar de feestmaand, want dit wordt een post zonder geklaag. Ik ben namelijk echt dol op cadeautjes, zo dat is eruit. Het liefst vier ik mijn verjaardag meerdere keren per jaar. Het is zelfs zo erg dat mijn schoonbroertje, die overigens heerlijk vertoefd op Bonaire waar zon, zee & strand is (zucht), regelmatig vraagt of het niet weer eens tijd is voor mijn verjaardag. Heerlijk zo’n schoonbroer die precies begrijpt hoe ik in elkaar steek. Daarnaast vierde ik, tot een niet nader te noemen leeftijd, mijn halve verjaardag. En driemaal raden in welke maand die viel? Juist ja, in december! Helaas hebben mijn ouders deze traditie (nog steeds onbegrijpelijk) op een gegeven moment afgeschaft. Ik had deze extra verjaardag namelijk graag in stand gehouden.

Hoe het ook zei; december rocks! Sinterklaas, mijn 30 ½ verjaardag en kerst. Oud & nieuw sla ik even over aangezien ik had beloofd dat het een vrolijke blog zou worden. Ik hoop dat jullie allemaal een heerlijke december en leuke Sinterklaas voor de boeg hebben. Mocht iemand zich geroepen voelen om mij op 22 december te feliciteren dan kan dat uiteraard. Het zou de maand december nog beter maken.

Pompoensoep met croutons (4 personen)
Uit: Thuis bij Jamie
– 1 kilo flespompoem, onion squash of musquee de Provence, gehalveerd, ontdaan van de zaadjes en in stukken gesneden
– 8 verse salieblaadjes
– 1 rode ui, gepeld en in stukjes gehakt
– 2 tenen knoflook, gepeld en in stukjes gehakt
– 2 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
– een half tot 1 vers rood Spaans pepertje, naar smaak, ontdaan van de zaadjes, fijngehakt
– 1 liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
– zeezout en zwarte peper uit de molen
– extra vierge olijfolie
– olijfolie

Voor de croutons
– extra vierge olijfolie
– 8 sneden ciabatta
– vers geraspte Parmezaanse kaas

Zet een grote pan op het vuur en doe er de ui, knoflook, rozemarijnblaadjes en Spaanse pepertjes in, plus royaal peper en zout. Laat dit alles 2 minuten zachtjes bakken. Roer er de pompoen en de bouillon door, breng de soep aan de kook en laat hem ongeveer een half uur heel zachtjes koken.

Maak terwijl de soep staat te pruttelen de croutons. Hak de salie fijn. Sprenkel een beetje olijfolie op de sneden ciabatta, laat de olie een beetje intrekken en druk aan beide kanten van de sneden brood een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Doe een beetje olijfolie of roomboter in een koekenpan en bak hierin eerst even kort de salie totdat deze een beetje krokant is. Leg daarna de broodjes erbij en bak ze aan beide kanten goudbruin.

IMG_7932[1]

Pureer de soep wanneer de pompoen zacht en gaar is met een staafmixer of in een blender (maar als je wilt kun je de soep ook een beetje grof laten). Het allerbelangrijkste is dat je de soep nu proeft en perfect op smaak brengt. Schep de soep in kommen en leg in elke kom twee croutons op de soep. Besprenkel de soep met een scheutje extra vierge olijfolie van goede kwaliteit.

IMG_7907[1]