Indiaas eten is iets dat mijn grootouders al met veel liefde deden. Zodra ze in Londen waren gingen linea recta naar hun favoriete Indiase restaurant. Toen mijn ouders ook mee naar Londen gingen werden zij eveneens aangestoken met het virus. Driemaal raden wat er met mij is gebeurd? Altijd als we ergens in het buitenland zijn gaan mijn ouders het liefst gelijk op zoek naar een goede Indiase tent.
Het valt me wel vaak op dat veel mensen niet weten wat Indiaas eten precies inhoudt. Ook ik ben niet volledig thuis in de Indiase keuken, maar ik weet wel precies wat ik lekker vind. Denk aan tikka massala, butter chicken, tandoori chicken, naan en saag paneer. En als ik lui ben dan bestel ik het liefst bij Indian Express in Amsterdam. Heerlijk!

De hele kip op Indiase wijze, naar recept van mr Jamie, is een waar feest. Je denkt dat de kip verbrand is, maar onder de bovenste laag zit een ontzettende malse kip verborgen. In het nieuwste kookboek van Jamie, Comfort Food, zag ik een recept die er erg op lijkt, alleen net wat makkelijker en sneller te maken is. Je moet er inderdaad wel wat kruiden voor in huis halen of hebben! Geen zorgen het is het meer dan waard en dan kan je meteen de volgende keer het recept met de hele kip maken. YUM!

Eet de tikka massala met kleine naanbroodjes, rucola en maak daarbij een frisse dressing van yoghurt, peterselie, knoflookteentje en een druppeltje citroen. Je kan de kip ook vervangen door lamsvlees, grote gamba’s of paneer (Indiase kaas).

IMG_8334.JPGIMG_8333.JPG

Kip tikka massala (4 personen)
Uit: Jamie’s Comfort Food
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
2 tl garam masala
2 citroenen
4 tenen knoflook
duimgroot stukje gemberwortel, geschild en geraspt
4 el yoghurt
400 g kipfilets
1 verse groene peper
2 uien, gepeld
2 rode pepers
1 bosje koriander
olijfolie
1/2 el gemalen koriander
1 tl kurkuma
400 g gepelde tomaten in blik
1 blokje kippenbouillon
400 g kokosmelk light

Rooster de kruidnagel, komijn en 1/2 tl paprikapoeder en garam masala 1 min. in een droge koekenpan. Doe in een kom. Voeg de rasp en het sap van 1 citroen, 2 teentjes geperste knoflook, de gember, de yoghurt en een snufje zout toe.

Snijd de kipfilets in stukken van ongeveer 5 cm, doe ze in de kom en meng goed met de marinade. Dek af met plasticfolie en laat minstens 2 uur, maar liefst een hele nacht in de ijskast marineren.

IMG_8140.JPG

Snijd de ui en de overige knoflook voor de saus samen met de rode pepers en de koriandersteeltjes (bewaar de blaadjes) fijn. Bak in 20 min. met wat olie goudbruin. Voeg de gemalen koriander, kurkuma en de resterende paprikapoeder en garam masala toe. Doe de tomaten erbij, verkruimel het bouillonblokje erover en giet er 150 ml kokend water bij. Laat 5 min. koken en roer dan de kokosmelk erdoor. Laat nog 20 min. staan op laag vuur.

Besprenkel de kip met een beetje olie en rooster ze in een hete grillpan – keer ze om tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Doe de stukjes kip in de saus en houd de stukjes citroen apart. Laat de tikka 2 min. koken en besprenkel met citroensap. Roer nog een extra scheutje yoghurt door de saus.

IMG_8335.JPG