Een paar maanden geleden mocht ik van Nikon thuis een paar lenzen uitproberen (de review lees je hier). De spiegelreflex lag namelijk al veel te lang in een hoekje bedolven onder het stof. Sindsdien heb ik de smaak te pakken gekregen en zie ik hoe leuk het is om met zo’n camera te spelen. Natuurlijk grijp ik nog wel (het liefst) naar mijn vertrouwde Iphone, maar ik kom steeds meer in een comfort zone met mijn Nikon.

Toen ik door Nikon werd uitgenodigd voor een fotografieworkshop met Sacha de Boer kon ik die natuurlijk niet weigeren. Je bent überhaupt nooit te oud om te leren en ik sta qua foodfotografie nog onderaan de ladder. Iedereen kent Sacha de Boer natuurlijk van het journaal, maar wat veel mensen niet weten is dat zij een ontzettend goede fotograaf is. Ze heeft zelfs de fotografie van twee kookboeken, Down to Earth & Back to Basic, gedaan. Echt fantastische kookboeken!

IMG_8424.JPGIMG_7865.JPGIMG_8423.JPGIMG_7915.JPG

In restaurant Riva aan de Amstel kregen we les van Sacha die ons de ins & outs qua foodfotografie leerde, waarna we zelf aan de slag mochten met alles wat we hadden geleerd. Hierboven nog met mijn Iphone, benieuwd naar mijn resultaten met mijn Nikon D3100?

Nikon001 Nikon002 Nikon003 Nikon004

Een ontzettend leerzame, maar vooral ook leuke middag. Ik ben weer zoveel ervaring en kennis rijker. En in de praktijk zie ik de resultaten steeds beter worden. Op naar het jaar 2015 zonder Iphone foto’s.

Wat nog mooier is dat Nikon een fantastische winactie heeft georganiseerd voor de kerstdagen. Je kan namelijk een Nikon D3300 winnen! Wat moet je doen?

1. Maak tussen 23 en 27 december 2014 foto(s) van jouw kerstdiner;
2. Upload de foto(s) op Instagram, Facebook of Twitter; en
3. Vermeld daarbij #Nikon_kerstdiner & #TheLionKitchen

Je kunt zo vaak mee doen als je wilt. Hieronder vind je wat tips van Sacha de Boer voor het maken van de allerbeste foodfoto. Heel erg veel succes en met deze gouden tips kan het niet meer fout gaan!

• Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.
• Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.
• Werk met reflectieschermen of -schermpjes om harde schaduwen zachter te maken.
• Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.
• Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.
• Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds.
• Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.
• Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.
• Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.
• Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.