Eind december had ik een brainstormsessie met de redacteuren van Jamie Magazine. Fijn om het afgelopen half jaar even door te nemen en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Er komen gelukkig genoeg leuke dingen in samenwerking met Jamie Magazine aan. Één van de dingen die wij bespraken is dat ik jullie graag mee terug neem naar de “basics”. En dan niet alleen de basis qua kooktechnieken, maar ook de basis van Moeder Natuur. Nederland heeft namelijk zoveel mooie producten waar wij veel te weinig gebruik van maken. Vorig jaar zag je tot mijn vreugde een opmars van de “vergeten groenten”. En dit jaar kwamen er nog veel meer soorten oer Hollandse groenten bij. Daar word ik nou vrolijk van.

Knolselderij en pastinaak zijn echt van die wintergroenten. Ze staan voor comfort food en zijn makkelijk te verwerken in stamppotten, stoofpotten of ovenschotels. Voor Jamie Magazine maakte ik er een soep van. In plaats van de groenten te koken, rooster ik ze in de oven. Met een hele bol knoflook en tijm erbij en roosteren maar. Denk niet: Oef, een hele bol knoflook?”, door het roosteren wordt de knoflook namelijk wat milder en zoeter van smaak.

Welke groenten of basistechnieken zouden jullie graag voorbij willen zien komen op The Lion Kitchen?

Knolselderijsoep met walnoten & tijm (4 personen)
Uit: Jamie Magazine #5
– 1 grote bol knolselderij
– 1 pastinaak
– bol knoflook
– plukje verse tijm
– rode ui
– plukje peterselie
– 50 gr walnoten
– ½ rode peper
– Groentebouillonblokje
– 125 gr crème fraîche
– olijfolie
– optioneel: scheutje truffelolie

Verwarm de oven voor op 200 gr. Schil de knolselderij en pastinaak en snijd in stukken. Halveer de bol knoflook met schil en al. Pel de ui en snijd in stukken. Leg de knolselderij, pastinaak, rode ui en de knoflook in een ovenschaal. Schenk er flink wat olijfolie overheen, breng op smaak met peper & zout en leg de tijm er als laatst op. Schuif de groenten voor zo’n 30 min de oven in. Hussel regelmatig even door elkaar heen. Haal daarna de schaal uit de oven en verwijder de takjes tijm.

IMG_9123.JPG

Los de groentebouillon op in een liter kokend water. Snijd de peterselie in stukken en gooi daarbij de steeltjes niet weg. Bewaar een klein beetje van de blaadjes apart. Snijd de rode peper in reepjes. Verwarm 1 el olijfolie in een (soep)pan en fruit hierin de peterselie en de rode peper. Voeg na ongeveer 2 min de geroosterde groenten toe. Giet daarna het bouillonwater en de crème fraîche erbij en pureren maar. Als de soep wat dik is kan je altijd nog wat extra water toevoegen. Warm de soep nog even kort op.

Hak ondertussen de walnoten. Schenk de soep in kommen en maak af met de walnoten en de peterselie. Druppel er eventueel nog een beetje truffelolijfolie overheen.

IMG_9180.JPG