Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Zo zou ik best elke dag kunnen leven. De één zegt dat het hartstikke slecht voor je is en de ander die zweert erbij. De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden, laten we het daar maar op houden.

In het kader van “terug naar de basics” vind ik eigenlijk dat granola maken daar best wel goed bij past. Vrijwel iedereen rent er namelijk voor naar de winkel, maar slechts een enkeling heeft door hoe overheerlijk het is om het zelf te roosteren. En daar schaar ik even niet de foodies onder die dit uiteraard al jaren doen. Op deze manier weet je precies wat er in je granola gaat (lees: geen uren meer die dingen, in mijn ogen banaan, eruit vissen die je eigenlijk niet lekker vindt) en het geeft daarnaast een heerlijke geur in je huis waarvan je hoopt dat die nooit meer verdwijnt. De basis van vandaag is het ontbijt en we maken daarvoor zelf granola. Ga je mee?

Owh, en voor degene die nog wat tips nodig hebben waarmee je deze granola het liefste eet; ga voor een flinke bak geitenyoghurt en een handje blauwe bessen of in mijn geval wat er in de ijskast te vinden was (een appel en een handje rode druiven). Op naar de lunch!

Kruidige Kokosgranola (6 personen)
Uit: Jamie Magazine #30 & een twist van The Lion Kitchen
– 2 el olijfolie
– 75 ml ahornsiroop
– 300 gr havervlokken
– 50 gr pompoenpitten
– 50 gr amandelen
– 1 el gembersiroop (of bij gebrek 1 tl gemberpoeder)
– ½ el kaneel
– 50 gr kokosvlokken

Verwarm de oven voor op 180 gr. Verhit de olie, gembersiroop en ahorn ongeveer 3 min in een kleine pan, totdat het mengsel net begint te bubbelen.

Doe de havervlokken, pitten, nootjes en specerijen in een kom, schenk de verwarmde ahornmix erover en roer het goed. Verdeel het mengsel over een grote bakplaat en druk aan.

unnamed (2)

Schuif het de oven in en rooster het 35-40 minuten; schep tussentijds om.

Laat afkoelen voordat je de kokosvlokken erdoor mixt.

unnamed (1)