Ik doe een gok en schat dat de helft van Nederland bloemkool alleen kent als de doorgekookte groente met kaassaus (uit een zakje). Doodzonde! Bloemkool heeft zoveel meer in haar mars dan dat. Van het verwerken tot een couscous tot wokken, en dit zijn slechts één van de vele opties van wat je allemaal met bloemkool kan doen. De rest van de wereld is al overstag gegaan en ons kikkerlandje kan daarbij natuurlijk niet achter blijven. Het is daarnaast een groente die floreert in de voorjaarsmaanden en mag om die reden best wel wat extra aandacht. Verleg je grenzen en haal meer uit de bloemkool. De inhoud van het liedje van André van Duin even daargelaten…

Bij een Sunday roast denk je al snel aan enorme lappen vlees, nou ja ik in ieder geval wel. Een perfect vegetarisch alternatief is om de hele bloemkool te roosteren. Het zonnetje schijnt, de lente komt eraan dus haal die barbecue maar onder het stof vandaan. Jamie Oliver gebruikte dit recept tijdens het kerstdiner, zelf vind ik het meer een recept voor nu. Zelf maakte ik de fout door een te kleine bloemkool te kopen en was alles dezelfde avond al op. Het moet namelijk heerlijk zijn de volgende dag door de sla. Ga dus voor de grootste bloemkool die je kan vinden (ok, nu mag je wel aan André van Duin denken).

Geroosterde bloemkool (4 personen)
– Grote bloemkool
– 4 knoflooktenen
– 1 tl paprikapoeder
– Plukje tijm
– Rasp en sap van een citroen
– Olijfolie
– Peper & zout
– 4 grote tomaten
– Halve rode peper
– Rode ui
– Peterselie
– Almondschaafsel (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180 gr.

Pers de knoflooktenen en meng met de paprikapoeder, blaadjes tijm, citroenrasp- en sap en 1 el olijfolie. Snijd de bladeren van de bloemkool. Wrijf de bloemkool in met het kruidenmengsel en breng op smaak met peper en zout. Zet de bloemkool in een ovenvaste pan of ovenschaal.
Verwarm de oven voor op Snijd de tomaten in kleine blokjes, snipper de rode ui en snijd de rode peper in reepjes. Leg het tomatenmengsel naast de bloemkool.

Schuif de bloemkool de oven in en rooster voor ongeveer 1 uur en 20 min. Je kan de bloemkool van te voren even kort 10 min koken, dan gaat het iets sneller. Gaat de bloemkool te snel dek dan even af met een deksel of vel aluminiumfolie.

bloemkool003