Geroosterde groenten doen mij altijd denken aan Frankrijk. De warme wind door je haren en de zon die op je huid brandt. Na dagje strand kom je rozig thuis en begin je, met een glas wijn in je hand, aan het avondeten. Buiten wordt de barbecue aangestoken en ondertussen schuif je binnen een schaal vol groenten de oven in. Grote aubergines, courgettes en tomaten vol smaak en vers van de markt. Zelf geplukte tijm en rozemarijn erbij en ik ben een gelukkig mens. Wat kan ik dromen he?

Om dat gevoel ook in Amsterdam te creëren maak ik zo vaak als ik kan een ovenschaal vol groenten. De geuren waarmee de keuken worden gevuld brengen mij weer even terug naar de Côte d’Azur. Toen ik de gele courgette en prachtige paarse aubergine zag liggen bij mijn groenteboer om de hoek, wist ik meteen hoe laat het was.

Een fijne bijkomstigheid is dat restjes zich uitstekend lenen voor deze groentecreatie. Tomaten die te rijp zijn, gekrompen bietjes of verschrompelde paprika’s verdwijnen niet in de prullenbak, maar in de oven. Ga snel aan slag en tover de zon in je huis.

Pssssst… Zien jullie dat heerlijke lamsstoofvlees liggen? Een kleine sneak peek voor volgende week.

Geroosterde groenten (4 personen)
Uit: Jamie Magazine #8
– Aubergine (grafitti)
– (gele) Courgette
– 250 gr kleine tomaten
– 2 rode uien
– 2 knoflooktenen
– Plukje rozemarijn
– 1 ½ tl venkelzaad
– Olijfolie
– Peper & grof zeezout

Verwarm de oven voor op 180 gr. Was en snijd de aubergine en courgette in blokjes. Was en halveer de tomaatjes. Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel de knoflooktenen, druk ze aan met de platte kant van een groot mes en snijd door de helft. Meng de aubergine, tomaten, courgette, rode ui en de knoflook in een ovenschaal. Schenk er een flinke scheut olijfolie bij samen met de venkelzaad en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper & zout. Schuif de ovenschaal voor ongeveer 30 min de oven in. Hussel ondertussen het geheel goed doorelkaar. Verwijder vlak voor het opdienen de takjes van de rozemarijn.

IMG_2642.JPG