De cheat van vandaag zit hem niet zozeer in de geroosterde tomaten, maar in het feit dat je de gekleurde rakkers het liefst combineert met knapperig stokbrood, veel buffelmozzarella en olijfolie. Of als extra topping op een homemade pizza of een Italiaanse hamburger. Kortom, de geroosterde tomaten zijn gewoon heel erg fijn. Ik betrapte me erop dat ik de helft van de batch al had opgesnoept, voordat ik ze afgekoeld kon opbergen in een potje.

IMG_5652.JPGIMG_5653.JPG

Je kan de geroosterde tomaten in een weckpot zeker nog een week in de ijskast bewaren. Wil je een beetje variëren? Voeg dan wat knoflook of rode uienringen toe. Ook lekker is om er een beetje balsamicostroop of honing overheen te druppelen, zodat de tomaten in de oven meer gaan karameliseren. Ik heb in ieder geval een nieuwe favoriet ontdekt en ben van plan voortaan altijd een grote pot van de geroosterde tomaten paraat te hebben staan. En ja daar heb je haar weer, wederom is dit recept uitstekend geschikt voor tomaten die je eigenlijk al iets te lang in je bezit hebt. Oftewel in plaats van in de prullenbak gewoon even roosteren in de oven.

Geroosterde tomaten
– ongeveer 400 gr gemixte tomaten
– bosje verse Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, salie & oregano)
– olijfolie
– grof zeezout & peper

Verwarm de oven voor op 125 graden. Was en snijd de tomaten voor de helft. Hak de kruiden fijn (je kan bij gebrek aan beter ook gedroogde kruiden gebruiken). Doe de tomaten en de kruiden in een bak, schenk er een flinke scheut olijfolie bij en hussel het geheel. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hierover de tomaten met de binnenkant naar boven. Bestrooi met het zout & peper. Schuif de bakplaat voor zo’n 2,5-3 uur in de oven, totdat de tomaten in ieder geval (licht) verschrompeld zijn. Laat de tomaten afkoelen en bewaar ze in een (schone) weckpot.

tomatenIMG_5651.JPG