Het Leideplein is voor de meesten nog steeds het gebied waar je overdag niet komt. Het stikt er namelijk vaak van de toeristen en om die reden mijden de meeste Amsterdammers het plein bij daglicht. Het is jammer, want er zitten een aantal leuke zaken in de omgeving. Eerder las je hierover al in mijn reviews over BoCinq en PLAYERS. Vorige week was Nacional uitgebreid aan de beurt.

IMG_5630.JPGIMG_5632.JPG

Het begon allemaal met een lunch met Belle, de marketing manager van de TAO groep oftewel het concern van restaurantgoeroe Casper Reinders. We bleken meteen een goede match te zijn en kletsten non-stop over alles wat met eten te maken heeft. Uiteraard maakt praten over eten hongerig en we bestelden de ‘Eggs Flamande’ (gepocheerde eitje met groene asperges & proscuitto), de steaksandwich en de caprese met burrata. Boy oh boy, wat heb ik zitten genieten.

IMG_4721.JPG

Wat ik eigenlijk niet zo goed wist, is dat Nacional een uitgebreide ontbijtkaart heeft. Hoe had ik dat kunnen missen? Elke ochtend vanaf 10:00 uur staan ze bij Nacional paraat voor een vers geperste jus, koffie en alle soorten gepocheerde eieren die je maar kunt bedenken. De “petit-dejeuner” kaart maakte mij nieuwsgierig en zo vertrokken Thol en ik afgelopen zondag richting het Leidseplein. Lichtelijk brakjes, wat perfect past bij een giga katerontbijt. We begonnen met een koffie, latte met soja, OJ en een orange/grapefruit, voordat we de kaart in doken. Thole ging voor scrambled eggs met cheese & bacon en ik kon de “Eggs Norwegian” (gepocheerd ei met zalm en Hollandaise saus) niet weerstaan. Volle buikjes en een kater armer vertrokken we weer naar huis. Hier wil ik absoluut vaker ontbijten!

IMG_5493.JPGIMG_5633.JPG

Een lekker ontbijt, een verrukkelijke lunch en een fijne plek om te eten. Dat je in de buurt van het Leidseplein bent, vergeet je ter plekke als je het jaren vijftig decor van Nacional binnen stapt. Bon appétit!

Nacional – Kleine-Gartmanplantsoen 11a – website