Mijn vriend heeft tegenwoordig een nieuwe hobby en dat is klussen. Nu heb ik het geluk dat hij daar (thank god) een gave voor heeft, zodat een brief naar “Help, mijn man is klusser” uit kan blijven. De klusgenen heeft hij zonder twijfel van mijn schoonvader, die een bouwval kan omtoveren tot paleis. Op de todo lijst voor deze zomer staat ons dakterras. Nadat de bakken gevuld zijn met lavendel, de planken zijn gereinigd met de hogedrukspuit, twee nieuwe olijfbomen zijn aangeschaft is het tijd voor het masterplan.

De uitbouw die wij beide zo graag willen blijkt boven ons budget te zijn, waardoor we onze zinnen hebben gezet op een pergola. De pergola ofwel terrasoverkapping haalden we uit Overijsel, dat scheelde geld en we blijven Hollanders hè? En vriend en schoonvader kunnen aan de slag. Inmiddels staat ie er prachtig bij en in de zon is het net alsof je in de Côte D’Azur zit. Inmiddels eten we elke avond buiten en blijven we stug zitten, totdat het echt niet meer kan. Nu nog een overkapping en we kunnen er zelfs overwinteren.

pergola

Bij zo’n mooi dakterras horen natuurlijk te lekkere gerechten. Oud brood, worstjes die dezelfde dag echt op moeten en zomerse temperaturen. In mijn ogen betekent dat maar 1 ding en dat is: panzanella! Panzanella is een gerecht uit de Italiaanse keuken en bedoeld om op een goedkope manier restjes weg te werken. Het is een sla met knapperige croutons en veel tomaten. Het brood neemt het sap van de tomaten op, waardoor het nog meer smaak krijgt. Oorspronkelijk maak je panzanella niet met worstjes, maar nood breekt wet!

Panzanella (4 personen)
Uit: Jamie Magazine #27
– 4 worstjes (bijvoorbeeld Brandt & Levie)
– Grote zak sla
– 250 gr gemengde tomaten
– Stuk oud brood (zoals Turks brood of ciabatta)
– 2 bosuitjes
– 1 el kappertjes
– 2 tenen knoflook
– Rode of witte wijnazijn
– Olijfolie
– Peper & zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers de tenen knoflook en meng met 2 el olijfolie. Scheur of snijd het brood in stukken en verdeel over een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Schenk hierover de knoflookolie en bestrooi met peper & zout. Rooster het brood voor ongeveer 10 minuten of totdat de stukjes lekker knapperig zijn.

Snijd de worsten in stukjes (met of zonder vel) en bak ze in een koekenpan mooi goudbruin en gaar.
Ondertussen snijd je de tomaten door de helft en de bosui in reepjes. Meng 2 eetlepels wijnazijn, 1 eetlepels olie en een flinke snuf zwarte peper in een kom. Haal het brood uit de braadslede en doe het meeste bij de dressing (houd wat stukjes apart), en schep goed om. Doe de kappertjes, bosui en de tomaten ook in de kom.

Verdeel de sla over de borden en schep hierover het brood- en tomatenmengsel. Leg als laatste de stukjes worst en de overgebleven stukjes brood erop en de panzanella is klaar.

IMG_6302.JPG