Kookboeken gebruik ik meer als literatuur en als plaatjesboek dan om uit te koken. Neemt niet weg dat ik niet genoeg kookboeken kan hebben. Uren kan ik mij verstoppen in dikke pillen vol recepten en lekkernijen. Grote voorkeur hebben natuurlijk de boeken met comfort food. Grote steaks, gesmolten kaas, homemade pizza’s en ga zo maar door. Voor Jamie Magazine begin ik vanaf vandaag een nieuwe rubriek, helemaal gefocust op kookboeken. Om de week duik ik in een nieuw kookboek en deel ik een daarvan recept met jullie. Nu ben ik totaal niet het type dat een recept één op één volgt dus het wordt een gerecht met een twist van The Lion Kitchen. Eigenlijk zoals jullie gewoon van mij gewend zijn.

Ik trap de kookboekenrubriek af met een recept uit ‘Comfort Food’, één van de laatst verschenen kookboeken van Jamie Oliver. Dit kookboek is voor mij echt een walhalla. Stuk voor stuk fingerlicking lekkere gerechten. Het is dat de recepten niet echt geschikt zijn voor elke dag, er zitten namelijk wel wat caloriebommetjes tussen, maar op dagen als deze is dit een boek dat ik met liefde opensla. Jamie Oliver neemt je mee in zijn kinderfavorieten van vroeger, “good mood food”, oppeppers, rituelen, guilty pleasures en zoete verleidingen. Op één van de eerste bladzijden vind je zijn quote “uiteindelijk draait comfort food voor mij simpelweg om lekker eten, precies op die bepaalde manier klaargemaakt”, ik heb hier niks aan toe te voegen en sluit mij hier volledig bij aan.

Uit alle recepten kies ik de Superschnitzel. Een eeuwenoud recept en ze worden toch echt het lekkerste als je de schnitzels één voor één in hete olijfolie met een beetje boter bakt. In ‘Comfort Food’ maakt Jamie Oliver de schnitzel in combinatie met een beetje zuur, wat aardappelsalade en bramenjam. Ik maak de Superschnitzel op een broodje met eigengemaakte tomatenjam en veel citroen.

IMG_7764

Superschnitzel (4 personen)
Uit: Comfort Food
– 50 gr bloem
– 2 grote eieren
– 150 gr vers broodkruim of paneermeel
– 4 kalfslapjes (je kan ook kiezen voor varken of kip)
– 4 kleine klontjes boter
– olijfolie of zonnebloemolie
– peper & zout
– citroen

Strooi de bloem met peper & zout op een bord, kluts de eieren los in een ondiepe kom en strooi het broodkruim op een grote plaat. Sla de lapjes vlees een voor een plat en mals met een vleeshamer, of tussen 2 stukjes plasticfolie met een zware pan, tot je schnitzels van ongeveer 1/2 cm dik hebt. Haal ze door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, haal ze door het ei, laat ze even uitlekken en druk ze vervolgens met beide kanten in het broodkruim.

Bak de schnitzels een voor een in een laagje olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Keer de schnitzel om als de onderkant goudbruin is (na ongeveer 2 minuten) en doe er een klontje boter bij. Kantel de pan voorzichtig en schep de boter en olie over de schnitzel om hem prachtig goudbruin en heerlijk krokant te maken. Dep de schnitzel als hij gaar is voorzichtig droog met een stuk keukenpapier. En knijp er citroen overheen. Veeg de pan schoon en herhaal dit voor elke schnitzel met verse olie en boter (als je de tijd daarvoor hebt anders kan het ook in één keer).

IMG_7763