De laatste keer dat ik in Londen verbleef was ik zo stom om niet een tafel te reserveren bij het restaurant van Ottolenghi. Hetgeen resulteerde in een teleurstelling aan de deur en enkel een glimp naar binnen om te zien hoe iedereen zat te genieten. Eenmaal thuis schafte ik direct zijn kookboek ‘Plenty’ aan om daarmee een beetje Ottolenghi in huis te halen. Wie kent namelijk niet de beruchte en denk zijn meeste nagemaakte recept de aubergine met karnemelksaus? Inmiddels is Plenty er menigmaal bij gepakt voor de nodige inspiratie en blijft het voor mij één van mijn favoriete kookboeken.

Voor de kookboekenrubriek van Jamie Magazine duik ik deze week in het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi ‘Nopi’. Het kookboek bevat meer dan 100 recepten die hij dit keer in samenwerking met zijn chefkok Ramael Scully schreef. De recepten zijn een combinatie van de Aziatische invloeden van Scully en de Midden-Oosterse stijl van Ottolenghi. Van de recepten en de foodfotografie ga je nog net niet kwijlen en ze zijn echt waanzinnig mooi en ogen in ieder geval lekker.

Ottolenghi staat voornamelijk bekend om zijn vegetarische en op groenten gerichte recepten, maar in Nopi vinden we gelukkig deze keer ook de nodige vlees- en visgerechten. Zijn de ingrediënten bij Plenty vaak vrij uitgebreid en soms moeilijk in de winkel te vinden, is daar in het nieuwste kookboek rekening mee gehouden. Hoog tijd om één van de recepten eens uit te proberen.

Ik kies, wonderbaarlijk genoeg, toch een vegetarisch gerecht en ga aan de slag met de doperwtensoep met crostini’s met geitenkaas, geïnspireerd op een gerecht dat chef Scully in Sydney leerde koken. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aangegeven en is het een mix geworden van Nopi meets The Lion Kitchen.

Doperwtensoep met geitenkaas crostini’s (6 personen)
Uit: Nopi
– 500 gr verse of bevroren doperwten
– 1 liter groentebouillon
– 2 knoflooktenen, gepeld en in schijfjes gesneden
– 4 stengels bosui, gesneden
– prei, gewassen en in zijn geheel in stukken van 1 cm gesneden
– halve rode peper in stukken gesneden
– 120 gr geitenkaas
– 1 tl verse of gedroogd tijm
– honing
– 120 gr crème fraîche
– stokbrood
– peper & zout
– olijfolie
– Optioneel: 125 gr spek in reepjes

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de bosui, knoflook, prei en de rode peper. Voeg na ongeveer 3 minuten de doperwten toe en blus kort daarna af met de groentebouillon. Breng het geheel zo’n 10 á 15 minuten aan de kook, let erop dat je de groenten niet te lang laat doorkoken om de mooie groene kleur te behouden. Het gaat erom dat de groenten zacht zijn geworden en klaar zijn om te pureren.

Verwarm de oven voor op 200 gr. Snijd ondertussen het stokbrood in stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de geitenkaas over de stukken stokbrood, bestrooi met de tijm en breng op smaak met peper & zout. Druppel op elk stukje een beetje honing en schuif de oven in totdat de geitenkaas mooi goudbruin is gekleurd.

Bak eventueel nu de stukjes spek in een pan lekker knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

Pureer de soep en breng op smaak met peper & zout. Haal de geitenkaas crostini’s uit de oven en schenk de soep in kommen. Schep in elke kom een lepel crème fraîche en serveer met de spekjes en de geitenkaas crostini’s.

IMG_8177