De Spice Girls, Michael Jackson, Backstreet Boys, Madonna en ga zo maar door. Dat is het antwoord dat je krijgt als je aan iemand geboren in de jaren 80 vraagt wie zijn of haar idool in die tijd was. Bij mij blijft dergelijk antwoord uit. Ik was geen “fan” van iemand of van één van de boybands. Bij ons thuis waren er geen hysterische taferelen als een ster een voet op Nederlandse bodem zette en hoefde ik ook geen ruzie te maken of ik wel of niet naar een concert mocht. Dit is overigens door de jaren heen niet meer veranderd. Wat ik wel heb ontwikkeld is een bepaald respect voor iemand, het gaat niet zover dat ik kan zeggen dat ik “fan” ben, maar misschien is het woord bewondering toepasselijker. Één van de personen die onder dit criteria valt is de heer Jamie Oliver. Vanaf het eerste kookboek volg ik de man op de voet, een eerste mijlpaal kwam toen ik werd gevraagd om wekelijks voor Jamie Magazine te bloggen en het hoogtepunt is bereikt toen ik hem mocht ontmoeten. Ik kan niet anders toegeven dat een kleine vreugdedans op zijn plaats was en ik de nacht daarvoor toch moeilijk de slaap kon vatten.

Samen met Ellen, mede-foodblogger bij Jamie Magazine, verzamelen we voor de ingang van restaurant Fifteen. Geen idee wat we eigenlijk van de boeklancering van het nieuwste boek van Jamie – Jamie’s Super Food – mogen verwachten, maar spannend is het wel. De kleine bijeenkomst blijkt zo klein niet te zijn en samen met zo’n 150 man wachten we op de komst van Jamie Oliver. Daar gaat de kans op een gesigneerde versie van Jamie’s Super Food of ook maar de mogelijkheid tot het maken van een selfie.

IMG_9828

Jamie zien we helaas alleen vanaf de verte en we zijn blij als we tijdens de kookdemonstratie enigszins een plekje voorin weten te bemachtigen. Ellen en ik kijken elkaar aan en beseffen ons maar al te goed dat we het hiermee moeten doen. En ondanks de torenhoge verwachtingen vooraf, de lichte teleurstelling tijdens het event wordt mij achteraf iets duidelijk. De man zelf is een product geworden en daar draait de hele mediacircus om. Hij wordt geleefd van moment tot moment, zo gigantisch groot is Jamie Oliver geworden. De bewondering blijft dat hij zoiets heeft weten te bereiken, gevolgd door een klein onderbuik gevoel als je goed naar hem kijkt. In mijn hoofd blijft hij de jongen uit Claverfield en zoals iedereen hem heeft leren kennen als “The Naked Chef”. Rest mij toch te zeggen, petje af meneer O!

IMG_9844

Dan naar waar het allemaal om draait, het nieuwste kookboek Jamie’s Super Food. Een kookboek vol met gezonde recepten voor elke dag. Van chia zaad tot avocado, alle producten die maar enigszins goed voor je zijn komen aan bod. Het gaat zoals hij zelf zegt om een happy en healthy lifestyle. Ik kies de pompoenlasagne, het is even een klus maar dan heb je ook wat. De hüttenkäse vind ik een super vervanger voor de klassieke bechamelsaus en er ontstaat net zo’n lekkere knapperige korst als normaal. Nu manlief thuis niet de grootste fan is van vega recepten, heb ik er wat kipdijfilet en spekjes aan toegevoegd. Pssst, de lasagne is de dag daarna nog lekkerder!

IMG_9823IMG_9822

Pompoenlasagne (6 personen)
Uit: Jamie’s Super Food
– grote flespompoen (1,5 kg)
– 1 el komijnzaad
– 4 tenen knoflook
– Spaanse peper
– 2 el balsamico-azijn
– 2 blikken gepelde tomaten (400 gr)
– 200 gr jonge bladspinazie
– 60 gr Parmezaanse kaas
– 250 gr volkoren lasagnevellen
– 400 gr hüttenkäse
– 100 ml halfvolle melk
– olijfolie
– peper & zout
– extra: 125 gr spekblokjes en 400 gr kipdijfilet

Verwarm de oven voor op 180 gr en vet twee grote braadsledes in met een klein beetje olie. Snijd de pompoen voorzichtig doormidden. Verwijder de zaadjes en snijd door de helften met schil en al in 1 cm dikke plakjes. Leg de plakjes naast elkaar in de braadslee, strooi er de komijn en een snufje peper en zout over, en zet 50 minuten in de oven, totdat ze zacht en licht goudbruin zijn.

Pel intussen de tenen knoflook, snijd ze in dunne plakjes, verwijder de zaadjes uit de rode peper, snijd ze in dunne ringetjes en zet ze samen met 1 el olijfolie in een grote pan op matig-hoog vuur. Bak ze 3 minuten, of totdat ze goudbruin zijn, en voeg dan de balsamico en de gepelde tomaten toe. Breek de tomaten met een houten lepel stuk, giet er een blikje water bij, laat ze 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot je een mooie dikke saus hebt en breng hem met zout en peper op smaak.

Extra: snijd de kipdijfilets in kleine blokjes en bak ze samen met de spekjes in een koekenpan, totdat ze een mooi bruin laagje hebben. Ze hoeven niet gaar te zijn.

Giet om de laagjes te maken eerst een derde deel van de saus in een ovenschaal van ongeveer 25×30 cm, gevolgd door een laagje rauwe spinazieblaadjes, een laagje pompoen, een dun laagje fijngeraspte parmezaan, eventueel de spek en kipfijfilet en een laagje lasagnevellen. Maak de hüttenkäse aan met de melk en een snufje zout en peper, en schep het mengsel op de lasagne. Rasp er de resterende parmezaan over. Zet de lasagne 45 minuten onder in de oven, of totdat er een goudbruin, pruttelend laagje op zit, en ga meteen aan tafel.

IMG_9821IMG_9820IMG_9818IMG_9819