De Sinterklaas recepten vliegen je om de oren en over een week is het dan eindelijk de verjaardag van de goedheiligman. Gevulde speculaas, pepernoten, marsepein en de banketstaaf behoren toch wel tot het ultieme snoepgoed van de Sint. Nu ik, op de Sinterappeltaartjes na, niet de grootste zoetekauw ben moet ik met iets hartigs komen. De saucijzenbroodjes á la mama is een recept dat ik al lange tijd met jullie wil delen. Er gaat geen verjaardag, borrel of welke gelegenheid voorbij zonder de Indische balletjes of saucijzenbroodjes van moeders. Volgende week vieren wij met de familie Sinterklaas en leek het mij een uitgelezen kans om de saucijzenbroodjes eens te maken. Speciaal voor de Sint en omdat de S gewoon de mooiste letter uit het alfabet is maken we er een hartige banketstaaf van.

Of het nog op het moeders recept lijkt? Ongetwijfeld niet. Niemand, ook zij zelf niet, weet wat er nou toch elke keer precies in gaat. Terwijl ik dit typ vraag ik mij eigenlijk af wie er met de ballen en saucijzenbroodjes is begonnen?!? Dit zou zomaar omi eens geweest kunnen zijn. Mam?? Hoe het ook zij, hopelijk is iedereen klaar voor de Sint en niemand bang om in de zak mee naar Spanje te gaan. Ging je daar overigens vroeger van gruwelen of huilen, lijkt het mij tegenwoordig helemaal niet erg om een jaar in een ietwat aangenamer klimaat te moeten doorbrengen. Maar dat daar gelaten! Enjoy your cheat…

Hartige Bankstaaf aka saucijzenbroodje in een S
– rol verse bladerdeeg
– 300 gr half om half gehakt (rund/varken of rund/kalf)
– 1 el ketjap
– 1/2 el mosterd
– 1 tot 2 el sambal
– 2 eieren
– 2 á 3 el paneermeel
– peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 gr. Meng het gehakt met de ketjap, mosterd, sambal, paneermeel en 1 ei. Meng het geheel goed door elkaar, breng op smaak met peper & zout en zet even apart.

Rol de bladerdeeg uit op een vel bakpapier. Splits het ei en kluts het eigeel door elkaar (je kan het eiwit gebruiken voor een lekkere omelet later op de dag). Maak een rol van het gehakt even groot als de lengte van de bladerdeeg. Leg het gehakt onderaan en rol het bladerdeeg met het gehakt om. Vouw de buitenste gedeelten dicht en maak er een S van. Bestrijk de banketstaaf met het eigeel. Schuif zo’n 15-20 min de oven in, in ieder geval totdat het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is. Laat even afkoelen voordat je de S aansnijdt.

IMG_9885IMG_9886IMG_9887IMG_9889