Vorig jaar leerde ik Bart van Berkel kennen tijdens een persevent rondom Taste of Christmas. Bart gaf als winnaar van Masterchef een kookdemonstratie en schotelde ons de lekkerste dingen voor. Daarna leek het even stil rondom Bart, echter niets bleek minder waar. Om een nog betere chef te worden ging hij in de leer bij de grote der Nederlanden. Denk aan chefs zoals Onno Kokmeijer, Peter Lute en Nick Bril & Sergio Herman. Hij verzamelde van iedere chef 5 signatuurgerechten en ging hiermee thuis aan de slag. Immers, een recept op sterrenniveau is niet voor iedereen weggelegd. Het doel van Bart is om dit voor een ieder toegankelijk te maken en dat is hem gelukt. Zijn kookboek “Ontdek het Geheim van de Chef” bevat 50 gangbare recepten, binnen 1 uur te bereiden met ingrediënten die voor een ieder te verkrijgen zijn. Daarnaast krijg je in het kookboek tevens de uitleg over verschillende kooktechnieken.

Een boek met zoveel bekende chefs verdient een reusachtige lancering en ik had het geluk daar bij te mogen zijn. Op een donderdag verzamelen we in Amsterdam en word ik samen met een kleine groep pers ontvangen met koffie van barista Youssef en verse croissants. Om vervolgens in een bus te vertrekken richting Antwerpen en nog beter naar The Jane. De toon wordt meteen gezet als Alain Caron en Bart al rijdend de eerste amuse voorschotelen. Dit belooft een bijzonder mooie dag te worden.

IMG_9565img_0773IMG_9607img_0749

Bij aankomst in The Jane nemen we plaats de Upper Room Bar en kan het festijn beginnen. Bart verwelkomt ons allemaal en reikt het eerste kookboek uit aan Sergio Herman en Nick Bril. Met uitzicht op Sergio Herman (niet verkeerd kan ik je vertellen) beginnen we aan de 8-gangenlunch (!!). Bij elke twee gangen krijgen we een bijpassende wijn of in dit geval een mocktail. Ik krijg werkelijk waar de mooiste creaties voorgeschoteld die uitstekend passen bij alle gerechten. Ik kan niet beschrijven hoe bijzonder het allemaal was. Hieronder laat ik jullie meegenieten met alle gangen!

img_0750img_0755img_0760img_0761img_0762img_0763

1e – Charcuterie
2e – Maigre, appel, wasabi & dashi
3e – Makreel, ceviche, mais, jalapeno
4e – gerookte paling, vichyssoise, brioche
5e – herfst tartaar van Casconne rund, spelt en voor mij aubergine & humus
6e – coquille, bouillon van gerookte knolselderij
7e – bloedworst, kweepeer, aardpeer, jeneverbes
8e – blauwe bes, yoghurt, sablé

img_0752img_0751img_0756img_0757img_0758img_0759IMG_9726img_0765img_0764img_0767img_0770img_0771

In 2016 maakt Bart van Berkel overigens een uitgebreide tour door Nederland om de recepten uit zijn boek samen met een aantal chefs live te koken. Daarnaast ga je Bart zeker weten tegen komen tijdens het evenement Taste of Holland, van 12 t/m 14 februari 2016 in de Jaarbeurs Utrecht.

‘Ontdek het geheim van de chef’ telt 260 pagina’s, kost € 29,95 en is te bestellen via bol.com of in de boekhandel. Voor een gesigneerd exemplaar of meer info ga naar www.ontdekhetgeheimvandechef.nl