Vriendin S was tijdens haar eerste zwangerschap verslaafd aan groene sapjes en yoga. Voordat ik nog maar in verwachting was hoopte ik dat ik een soortgelijke verslaving zou creëren. Naast het feit dat je niet teveel wilt aankomen leek mij dit de perfecte balans voor tijdens de zwangerschap. Zo gezond mogelijk leven en zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Yoga, meditatie en alles groen was het doel. Tot ik in verwachting raakte… Het abrupt stoppen met roken en een misselijkheid die 16 weken aanhield leidde alles behalve tot een drang naar groene sapjes. In tegendeel, om niet permanent op de wc – nou ja boven de wc – te leven en een rookverslaving van zo’n 15 jaar te overwinnen moest ik gewoon veel eten. Uiteraard probeerde ik daarbij niet te vallen in de gevaren van vet en vies eten, maar een continue drang naar krokant gebakken spek hielp daar ook niet bij. Kortom, mijn ideaalbeeld viel in duigen…

img_0664img_1959

Was het eigenlijk zo erg dat die droom in duigen viel? In het begin vond ik van wel en probeerde ik nog een sla te bestellen, maar wie ik hield ik eigenlijk voor de gek? Om niet compleet in verval te raken en met in mijn achterhoofd dat er een mini mens in mij groeit trok ik bij voedingsdeskundige Stefanie Klaver aan de bel. Zij is immers meerdere malen mijn redder in nood geweest en ook nu. Met haar maakte ik een plan voor de nodige supplementen. Daarnaast weten ze bij de Vitaminstore op de Kinkerstraat gelukkig precies welk sapje ik lekker vind en kon verdragen tijdens de weken van misselijkheid.

img_0844-1

Hoppakee, aan de slag. Na het standaard foliumzuur stapte ik over op de Prenatal zwangerschapsmulti van het eigen merk van Vitaminstore. Alleen was dit geen match en kon mijn lichaam die pillen niet verdragen (lees: ze kwamen er net zo snel uit als dat ik ze inslikte). Vandaar dat ik sindsdien de Essential Organics Puur – Zwanger Compleet slik, een multivitamine die volledig plantaardig is. Daarnaast slik ik extra visolietabletten van Orthica genaamd Fish EPA, wederom 100% natuurlijk en deze pillen geven je geen nare oprispingen. Visolie is voornamelijk belangrijk om genoeg omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Als laatste ben ik sinds kort begonnen aan het slikken van probiotica van het merk Solgar. Dit is niet alleen goed voor jouw darmen, maar ook voor die van het kindje en daardoor goed voor het immuunsysteem, allergieën en eczeem.

img_2037

Tot zover zit alles in ieder geval snor. Bij de verloskundige hoorde ik echter opeens dat mijn ijzer te laag was en kreeg ik even de schrik. Het slikken van ijzerpillen wil je namelijk cout que cout vermijden. De gruwelverhalen van niet meer naar de wc kunnen voor een nummer twee achtervolgen mij nog steeds. In plaats daarvan ben ik gaan kijken hoe ik zelf het ijzerpijl weer op orde kon krijgen. Naast een paar flinke borden spinazie, helaas geen rood vlees, drink ik nu dagelijks een glas Flordix voor die extre dosis ijzer. En voilá mijn ijzer werd was bij het prikken van bloed weer helemaal normaal.

img_2038

Kortom, een goede multivitaminen met extra foliumzuur, visolie en daarnaast probiotica maken jouw zwangerschap compleet. Daarnaast blijft natuurlijk een gezonde levensstijl het allerbelangrijkste. Ik geef om die reden toe aan mijn cravings wanneer nodig (ahum meerdere malen per dag), maar zorg ervoor dat ik daarnaast goed voor mezelf zorg en veel beweeg. De groene sapjes staan overigens nog steeds in een donker hoekje en ik blijf dromen over uitgebakken spek. Het belangrijkste blijft goed naar je eigen lichaam luisteren en dat is toch voor iedereen een ander verhaal.