Jeetje wat vliegt de tijd voorbij. Het leek mij hoog tijd voor een statusupdate! Bij de eerste zwangerschap hield ik jullie regelmatig op de hoogte en bij de tweede vergeet ik dat gewoon helemaal. Inmiddels ben ik ruim 32 weken in verwachting en verloopt deze zwangerschap toch iets anders dan bij Max en wel om de volgende reden.

Op Instagram deelde ik laatst al met jullie dat ik naar het ziekenhuis moest voor een zogeheten GTT, een glucose tolerantie test. Deze test houdt in dat er nuchter (vreselijk als je in verwachting bent) bloed wordt geprikt, je een glucosedrankje drinkt, je 2 (!!) uur moet wachten en daarna nog een keer je bloed wordt geprikt. Uit deze test moet blijken of er eventueel een verstoring is in mijn bloedsuikerspiegel. Say what?

Kleine uitleg van het Diabetesfonds: als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Bij Max heb ik deze test ook gedaan en was de uitslag goed, helaas was het deze keer anders en waren de waardes verhoogd. Dat is niet alleen even schrikken, je wilt immers dat alles gewoon volgens de boekjes verloopt, maar het maakt je ook beetje radeloos. Hoe nu verder? Een zoektocht op Google maakte mij eigenlijk alleen maar meer verward en daarom heb ik besloten om deze blog te schrijven en met jullie te delen. Stap 1 is namelijk dat je door middel van een aangepast “dieet” gaat proberen jouw bloedsuikerspiegel te reguleren. Van alle informatie die er te vinden is rondom eten en zwangerschapsdiabetes online krijg je spontaan diabetes en om die reden heb ik snel Stefanie Klaver van Klaever Health ingeschakeld. Niet alleen iemand die mij door en door kent, maar ook iemand van wie ik zeker weet dat ze mij hierbij kan helpen. Naar aanleiding van haar advies ben ik begonnen met het dieet aan te passen en wel als volgt:

– regelmatiger eten verspreid over de dag, 5 tot 6 eetmomenten
– goede koolhydraatverdeling over de gehele dag
– alle koolhydraten vervangen voor een volkoren of spelt variant, voor zover ik dan al niet deed
– geen zoetigheden meer zoals snoep, taart en chocola
– meer vezels eten en extra veel groenten
– gezonde tussendoortjes zoals rauwkost met hummus, rijstwafel of een handje noten

Dit was voor mij een eerste stap en daarna was het op naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis kregen we een echo en zag alles er gelukkig goed uit. Zwangerschapsdiabetes kan namelijk het gevolg hebben dat de baby groter is dan gemiddeld of dat je meer vruchtwater hebt. Op naar een gesprek met de gynaecoloog die mij vertelde dat ik (gelukkig) onder begeleiding van mijn eigen verloskundige voorlopig mag blijven. Het grote bonuspunt van dit alles, we krijgen extra echo’s! Daarna mochten we door naar de internist, diabetes heeft te maken met de alvleesklier, die extra uitleg gaf over zwangerschapsdiabetes. Bij het gesprek zat een diabetesverpleegkundige die mij uitlegde hoe ik mezelf moet gaat prikken. Dit houdt in dat ik gemiddeld 3 keer per week mezelf 3 keer per dag in mijn vinger moet prikken om de hoeveelheid glucose te meten. Wekelijks heb ik contact met haar om de waarden in de gaten te houden en hopelijk lukt het mij om met een aangepast dieet de zwangerschapsdiabetes onder controle te houden.

Het is een lang verhaal geworden en ik zal de komende tijd meer recepten met jullie delen, maar ook meer informatie. Ik vind het jammer dat er zo weinig over bekend is en dat de informatie die je vindt zo achterhaalt is. Zeker voor foodies zoals ik! Gelukkig heeft mijn vriendin Culinessa er al de nodige aandacht aan besteed en dit breid ik heel graag uit!

Wordt vervolgd…