Ik haal bijna wekelijks mijn sapjes bij Vitaminboost op de Kinkerstraat. Toen ik hoorde van de detox die zij, onder leiding van healthcoach Stefanie Klaver, aanbieden werd ik erg nieuwsgierig. Een detox was altijd al iets dat ik een keertje wilde doen. Ik heb namelijk vaak genoeg het gevoel alsof ik de hele dag aan het haasten ben. En eerlijk is eerlijk ook ik heb een bomvolle agenda die vaker wel dan niet overvol is ingepland. Daarnaast merkte ik dat na Bali mijn voedingspatroon beetje voor beetje de slechtere kant op ging. Kortom, even een stapje terug kon geen kwaad. De detox kwam dan ook als geroepen. Ik verheugde me erop even alle energie aan mezelf en mijn lichaam te besteden .

Na de post op Instagram met het idee om de detox te gaan doen, ontving ik al een hoop leuke reacties. Uiteindelijk haakten zelfs mijn moeder, schoonzusje Syl en een vriendinnetje van haar, Jil, aan. Toch wel fijn om een kleine supportgroep om je heen te hebben. Dit is sowieso wel een aanrader als je met een detox begint. Zoek een partner waarbij je af en toe even je hart kan luchten en die je ook de nodige peptalk kan geven.

Voordat je met de detox begint krijg je een uitgebreid intakegesprek met Stefanie. Tijdens deze intake krijg je onder andere uitleg over de sapjes en de reinigende supplementen. Je krijgt tevens een heel pakket mee naar huis met kokoswater, thee, gember, citroen en de supplementen. Stefanie legt je precies uit hoe je jouw lichaam voorbereid op de detox tijdens de voorbereidingsdagen en hoe je daarna jouw lichaam weer laat wennen aan een ‘normaal’ voedingspatroon. Ik vond het na de intake wel even spannend hoor. Het idee om 3 dagen op sapjes te leven, ik had werkelijk waar geen idee hoe ik dat ooit zou kunnen volhouden.

1620668_749131638481107_1844608511845269321_n

Voorbereidingsdag(en)
Op 16 augustus was het dan zover en begon ik aan de voorbereidingsdagen. Tijdens deze voorbereidingsdagen eet je zo ‘schoon’ mogelijk om ervoor te zorgen dat je organen zo min mogelijk belast worden. Normaal gesproken is 1 voorbereidingsdag voldoende, maar nu ik de laatste periode toch wat minder gezond had geleefd besloot ik er twee van te maken. Gedurende de voorbereidingsdagen eet je veganistisch, in ieder geval zo heb ik dat ervaren. Uiteraard zijn drank en sigaretten uit den boze (slik). Ik begon zaterdag met een sapje van Vitaminboost en lunchte met sla & falafel. Alleen toen ik ’s avonds mocht meekoken met Ramon Beuk heb ik wel gezondigd. Hoe leg je hem uit dat je niet mag proeven?!? Mission impossible! Zondag begon ik wederom met een sapje en ’s middags lunchte ik bij Venkel. Alhoewel ik wel moet toegeven dat ik mijn sla zonder iets van kaas of een beetje kip wat saai vond. ’s Avonds weer aan de falafel en vroeg naar bed want morgen begint de detox!

IMG_7235

Dag 1
Om 10:00 uur kon ik mijn sapjes voor de eerste dag ophalen. (Note: Mocht je dan al aan het werk zijn of buiten Amsterdam wonen dan kan je je sapjes ook de dag van te voren of bijvoorbeeld al voor alle 3 de dagen ophalen. Je kan dit allemaal tijdens je intake met Vitaminboost bespreken.) Vol goede moed begon ik aan de tarwegrasshot en mijn eerste sapje de ‘orange juice’ met o.a. appel, venkel, ananas en kokosolie. Mmmm, een erg goed begin. En een halve liter sap is eigenlijk best veel. Tussen de sappen door neem je nog psyllium, een tablet D-complex en een cupje Zuiver & Puur. De psyllium wordt ook wel gezien als de reiniger van de aanslag op de darmwand en geeft je daarnaast een ‘vol’ gevoel. De D-complex en de Zuiver en Puur zorgen ervoor dat de lever wordt ontgift. En ze helpen het lichaam met het herstellen van toxische stoffen die in sigaretten, ongezonde voeding en alcohol voorkomen. Daarnaast dronk ik liters thee en een glas kokoswater. De eerste dag viel me eigenlijk reuze mee. Je denkt meer uit gewoonte aan eten dan dat ik echt honger had. Al kwam het snacksapje zo rond 16:00 uur wel even als geschenk uit de hemel. Vroeg naar bed en op naar dag 2.

IMG_7285IMG_7254

Dag 2
Je begint elke ochtend met een glas kokend water met citroen en gember. De citroen werkt alkaliserend en prikkelt de stofwisseling. De gember werkt antibacterieel en verwarmend. Ik besloot te wandelen naar Vitaminboost om wederom mijn sapjes op te halen. Ik vond de eerste dag de ‘green juice’ erg heftig en die viel niet zo lekker. Het fijne is dat de sapjes elke ochtend vers worden gemaakt en dat ze mijn tweede sapje meteen hadden aangepast. En gelukkig die was een stuk lekkerder. De ‘green juice’ bestond onder andere uit ananas, appel, komkommer, peterselie, avocado en chlorella. De sapjes gaan er ook de tweede dag prima in. Ik heb het alleen koud, echt ijskoud. Natuurlijk was het weer vorige week wat minder, maar er viel niet tegenop te douchen of warme thee te drinken. De hele dag had ik wel voldoende energie, maar aan het einde van de dag stortte ik toch een beetje in. Extra lagen kleding aan en op de bank series gekeken. Het verbaast me dat ik eigenlijk geen honger heb en de sapjes nog niet beu ben. Wel valt het me op dat ik me, tot de dip, uitstekend heb kunnen concentreren en hartstikke productief ben geweest. Aan het begin van de avond merkte ik zelfs dat mijn energie steeg waardoor ik uiteindelijk pas laat in slaap val. En we zijn over de helft!

IMG_7307

Dag 3
Ai, dat was geen goed begin. Knallende koppijn en ik kon mijn ogen niet openhouden. Ik begon daarnaast op een lege maag aan Colozon en dat begon behoorlijk zijn werk te doen. Colozon zorgt dat de darmen een nog diepere reiniging krijgen (dit is een extra optie naast de standaard 5-daagse detox). Snel  naar Vitaminboost geracet voor mijn sapjes en gelukkig ging het na het eerste sapje weer beter en ebde de hoofdpijn weg. Alleen de kou bleef wederom. Brrrr trillend zat ik achter mijn laptop, maar ook de laatste dag vloog voorbij. Aan het einde van de dag trakteerde ik mezelf op een massage. Wat een feest was dat en nog goed voor je ook tijdens een detox. Ik sloot de detox af met de ‘red juice’, een sap van onder meer wortel, biet en aloë vera. Waar ik de laatste dagen had uitgekeken naar dit sapje had ik er nu wat moeite mee. Ik verlangde naar kauwen en wat warms te eten. Al moet ik eerlijk toegeven dat als de sappenkuur nog 2 dagen langer had ik geduurd ik het makkelijk had vol gehouden. Het had denk ik meer te maken met het feit dat het de laatste dag was. Hoe het ook zei; het zat erop!!

IMG_7506

Afbouwdag
Ondanks dat ik gewoon weer mocht eten besloot ik een ochtendsap bij Vitaminboost te halen. Het sapje was me behoorlijk goed bevallen de laatste paar dagen. Tijdens de lunch een enorme sla bij SLA met kip van de Vegetarische Slager. Ik vond tijdens de voorbereidings- en afbouwdagen falafel en deze ‘nep’ kip DE oplossing. Zo kauw je op net wat meer dan alleen groenten en het geeft het eten net wat meer smaak. ’s Avonds gingen we met de familie naar de Parade. En ja hoor, dankzij Syl, is het mij gelukt om niet te drinken! We hebben wel een beetje gecheat en een Caesar salade besteld. Morgen eindelijk weer normaal eten!

IMG_7334IMG_7349

Conclusie
Ondanks de enorme kou en het gemis van kauwen vond ik de detox echt ontzettend goed te doen. Ik heb bijna geen honger gehad en de sapjes waren stuk voor stuk lekker. Het blijft een mindset en je doet het echt puur voor jezelf. Mooie bijkomstigheden zijn dat ik er een mooiere huid, een paar kilo’s minder en meer energie aan heb overgehouden. Nu een halve week later merk ik nog steeds dat ik veel minder honger heb en de ‘snaaimomenten’ praktisch verdwenen zijn. De detox was voor mij een mega fijne boost om terug te keren naar een gezondere levensstijl. Ik ga dit zeker vaker doen, ook al zou het maar af en toe een dagje zijn. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen!

Voor meer informatie over de detox verwijs ik je graag door naar Vitaminboost Kinkerstraat op de Kinkerstraat 69 in Amsterdam.