Hollandse garnalen wie kent ze niet. Menig toerist kijkt raar op als je ze uitlegt dat wij deze (rauwe) kleine grijze vriendjes graag eten. Half december had ik een catering op een schip waar 99% uit het buitenland kwam. Toen het old school voorafje op tafel stond moesten we even goed uitleggen wat ze precies voor zich hadden liggen. Bij de eerste hap waren ze om! Hoe kan het ook anders? Dit, wat mij betreft, oer-Hollandse product is goddelijk. Eigenlijk eet ik Hollandse garnaaltjes het liefst op de ouderwetse manier met botersla en een eigengemaakte cocktailsaus. Erg benieuwd was ik dan ook naar de variant van Jamie Oliver. Zelf heb ik er toch nog een beetje tabasco, worchestersaus, mayonaise en toch een druppeltje ketchup aan toegevoegd. Oftewel het recept compleet omgegooid.

Het was een zeer geslaagd recept gisteravond en dat is het denk ik ook voor elk feestje of diner. Denk dus niet dat het een oubollig recept is! Ik doe een gok dat de Hollandse garnalen weer hot and happening worden in het jaar 2015. Ik ga mijn best er voor doen! Eigenlijk hoor je ze ongepeld te kopen en dan zelf thuis te pellen. Bij restaurant Vluchthaven (een must om naartoe te gaan) in Bruinisse krijg je ze op deze manier ook voorgeschoteld als snack. Aicaramba er kunnen mij niet genoeg van die bakjes ongepelde Hollandse garnalen worden voorgeschoteld!

Wenst: iedereen een gelukkig nieuwjaar
Hoopt: op de hippe terugkomst van de Hollandse garnaal
Zou: graag een dagje mee willen kijken hoe Hollandse garnalen gevangen worden

Botersla met Hollandse garnalen (6 personen)
Uit: Jamie Magazine #11

– 2 kropjes sla
– 2 el wittewijnazijn
– 2 el whiskey
– 1 tl mosterd
– 1 el ketchup
– druppeltje worchestersaus & tabasco (optioneel)
– 2 el mayonaise
– ½ rood uitje
– zout en peper
– ca. 400 g Hollandse garnalen
– dunne sneetjes stokbrood

Pluk de kropsla en zet de binnenste, lichtgroene boterslablaadjes op koud water.

Meng de wijnazijn, whiskey, mosterd, mayonaise, ketchup, worchestersaus en tabasco tot een dressing. Snipper het uitje ragfijn en voeg toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Slinger de sla goed droog en vul de blaadjes met garnalen. Besprenkel de garnalen met een paar druppeltjes vinaigrette. Geef er getoast stokbrood bij.

IMG_8788.JPG