Op de vraag wat mijn lievelingskookboek van Jamie Oliver op dit moment is hoefde ik eigenlijk niet lang na te denken, dat is namelijk ‘Bespaar met Jamie’. Een geniaal boek naar mijn mening, het gaat namelijk over wat je allemaal met restjes kan doen. Vroeger walgde ik van twee dagen hetzelfde eten, maar inmiddels besef ik mij maar al te goed dat het ook anders kan. Kliekjes, leftovers of restantjes hoe je het ook noemt ze zijn perfect voor de volgende dag. En geen zorgen je staart niet twee dagen naar hetzelfde prakkie, welnee je tovert er een geheel nieuw gerecht van.

Als voorbeeld nemen we deze curry. Je kan er drumsticks á la Jamie voor gebruiken of zoals ik overgebleven kippendijen. Voor de rest bestond de curry uit doperwten (vriezer), rijst (standaard in de voorraadkast) en een halve pompoen die was achtergebleven na de Jamaicaanse pompoensoep. Zelf heb ik thuis een kastje voor met Aziatische producten om de curry te pimpen. Heb je dat niet in huis dan is dat ook geen probleem en voldoet een potje currypasta.

Mijn recept lijkt dan voor geen bal meer op de pukka gele curry met kip van Jamie, maar ik laat jullie graag zien wat de verschillende mogelijkheden zijn. Het zou immers raar zijn als iedereen dezelfde restjes in huis zou hebben!

Curry met kippendijen en doperwten (4 personen)
Uit: Jamie Magazine #18
– 400 gr kippendijen
– 300 gr rijst
– pompoen
– 200 gr doperwten
– bosje koriander
– 2 el currypasta
– stukje gember ter grootte van je duim
– knoflookteen
– rode ui
– 2 limoenbladeren
– blikje kokosmelk
– kippenbouillonblokje
– limoen
– peper & zout
– olijfolie
– optioneel 1 el vissaus, 2 el sojasaus, 2 tl sesamolie, snufje suiker

Snijd de kippendijen in stukken. Was en halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui, schil en snijd de gember zo klein mogelijk en pers de knoflookteen.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok of koekenpan en fruit hierin de currypasta, knoflook, rode ui en de gember. Voeg na ongeveer 3 minuten de kippendijen toe. Als die een beetje bruin gekleurd zijn voeg je de pompoen toe. Los ondertussen het bouillonblokje op een liter kokend water. Voeg de bouillon en kokosmelk toe, totdat het geheel net onder komt te staan. Limoenbladeren erbij en eventueel de vissaus, sojasaus, sesamolie en het snufje suiker. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur lager en laat de curry ongeveer 15 min pruttelen.

jamiecurry003

Kook ondertussen de rijst zoals de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Proef daarna de pompoen of deze zacht genoeg is geworden. Voeg dan als laatste de doperwten toe en knijp de limoen uit over de curry.

Verdeel de rijst over de borden en daarna de curry. Knip er als laatste wat verse koriander overheen.

jamiecurry001