Is het raar dat ik om 7 uur in de ochtend zin in eten heb? Nee. Is het raar dat ik om 7 uur zin heb in een lamsstoofpotje? Mmm, daar trekken misschien sommige lezers wel even hun wenkbrauwen voor op. Ik ben inderdaad zo’n type die de slaap nog niet uit haar ogen heeft gehaald en al begint over wat we vanavond gaan eten. Ik heb daar namelijk ook altijd al hele concrete plannen voor. Soms sla ik weleens door en heb ik de hele week (of weken) al in mijn hoofd zitten. Dit kan leiden tot grote frustraties om mij heen, maar aan de andere kant weten ze wel dat als ze mij bellen wat ze die avond op tafel moeten zetten. Elk nadeel heeft z’n voordeel of zoiets.

Ik ben gek op stoofpotjes, maar was gek genoeg zelf nog nooit aan de slag gegaan met lamsvlees. Toen ik bij Marqt lamsschouders zag liggen met de 25% ‘samen tegen verspilling’ sticker erop was dat het sein. Ik probeer iets nieuws en ik zorg ervoor dat vlees niet onnodig weg wordt gegooid. Kortom, deze winstpakker kon ik niet laten liggen. Ik bereikte halverwege wel een persoonlijk dieptepunt, toen ik een stukje uit de pan pakte en slechts de penetrante smaak van lam proefde. Even was ik bang dat ik een verkeerde lam te pakken had, maar geduld bleek een schone zaak. Naar mate de tijd verstreek werd de lamsstoof lekkerder en lekkerder. Het lamsstoofpotje is uiteraard nog lekkerder in combinatie met de geroosterde groenten van vorige week.

Lamsstoofpot (4 personen)
Uit: Jamie Magazine
– 1 kg lamsschouder zonder pot
– 4 knoflooktenen
– 2 rode ui
– 2 grote tomaten
– Vleesbouillonblokje
– 1 tl ras el hanout
– 1 tl (pikant) paprikapoeder
– 1 tl komijn
– Plukje tijm
– Plukje rozemarijn
– Peper & zout
– Olijfolie
– Beetje bloem

Snijd de lamsschouder in blokken. Bestrooi met peper & zout en haal het vlees even kort door de bloem. Snijd de tomaten in blokjes. Snipper de rode uien en pers de knoflooktenen. Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water.

Verhit in een braadpan een flinke scheut olijfolie en braad hierin het vlees. Als het vlees licht begint te verkleuren voeg je de knoflook, rode ui, ras el hanout, paprikapoeder, komijn en de tomaten toe. Schenk na ongeveer 5 min het bouillonwater erbij, totdat alles net onder water staat. Leg de tijm en rozemarijn ook in de pan. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur half hoog en laat het geheel zo’n 3 á 4 uur sudderen. Breng als laatste nog even op smaak met wat extra peper & zout.

Hoe langer, hoe beter. Als de saus te snel indikt voeg dan wat extra bouillonwater toe.

IMG_2642.JPG