Vaak wordt gedacht dat een schnitzel iets Oostenrijks is, maar niets is minder waar. De schnitzel komt oorspronkelijk uit Italië en dan specifiek uit Milaan. Het grote verschil is dat een wienerschnitzel vaak wordt gefrituurd, terwijl de Italianen de schnitzel gewoon bakken. Beide overigens wel van origine gemaakt van kalfsvlees, terwijl je tegenwoordig evenveel varianten met kip of varkensvlees tegenkomt. Vaak vanwege het feit dat kalfsvlees nou immers (helaas) meestal wat aan de dure kant is.

Terug naar de Scaloppina alla Milanese, oftewel de gepaneerde kalfsschnitzel op zijn Milanees. Een variant hierop maakte ik al eerder voor Jamie Magazine en vandaag is het tijd om nog een stapje verder te gaan. Echte Italianen mogen nu stoppen met lezen, voordat ik me woedende lezers op de hals haal. Er blijft weinig meer over van het traditionele gerecht, maar ondanks dat viel het thuis in goede aarde. Het kalfsvlees wordt vervangen door kalkoen en ik voeg er wat ontbijtspek en echte Hollandse kaas aan toe. Het is best een machtig gerecht en zeker met deze zomers temperaturen raad ik je aan om er een enorme frisse salade met radijs, komkommer, eitje en veel tomaten bij te serveren.

Tip: niet iedereen heeft een vleeshamer in huis. Bedek daarom de kalkoenschnitzels met een stuk plasticfolie en sla er met de onderkant van een pan op. Zo worden ze net zo plat als met een vleeshamer.

Kalkoen Milanese (4 personen)
Uit: Jamie Magazine #7
– 4 kalkoenschnitzels à 120 g
– 100 g geraspte belegen kaas
– 4 plakjes ontbijtspek
– 40 g bloem
– 2 eieren, geklopt
– 80 g fijne witbroodkruimels of paneermeel
– olijfolie
– citroen

Leg de kalkoenschnitzels tussen plasticfolie en sla erop op met een vleeshamer, deegroller of de onderkant van een pan om ze plat te krijgen. Verwijder de folie. Verdeel de plakjes ontbijtspek erover. Meng de geraspte kaas met de broodkruimels/paneermeel. Bestuif ze met bloem, haal ze door de geklopte eieren en bestrooi met broodkruimels/paneermeel.

kalkoen002kalkoen003

Bak de schnitzels op middelhoog vuur in een scheut olijfolie in ongeveer 3 minuten per kant krokant en goudbruin. Druppel er als laatste een beetje citroensap overheen.

kalkoen004