Wij eten thuis vrijwel nooit de traditionele en oer-Hollandse AVG dit tot groot ongenoegen van de man des huizes. Afgelopen dinsdag vroeg ik hem hij een idee had wat we die avond moesten gaan eten. De kleine hint erbij “het moet het liefst iets nieuws zijn voor op mijn blog” werd beantwoord met een diepe, diepe zucht. Zijn reactie daarentegen bezorgde mij weer kippenvel: andijviestamppot. Blegh, dit gerecht staat niet ver onder de Kip Pesto.

Oftewel hier word ik niet blij van. Een kleine klaagzang richting mijn vader hierover werkte eveneens niet mee, aangezien hij mij wist te vertellen dat ik naast chili con carne het liefst dagelijks andijviestamppot at. Ok, fair enough één man is lastig, maar tegen twee mannen kan ik (die dag) niet op. In de hoop dat wellicht mijn smaak zich heeft ontwikkeld richting mijn kinderjaren ga ik aan de slag met de boodschappen. Verwacht geen skinny versie, nee als ik het dan toch moet maken dan doen we het ook echt goed. Spek en eigengemaakte rookworst van de slager, roomboter en aardappelen worden ingeslagen. Daar gaan we dan!

Het resultaat – ik geef dit niet graag toe – is verbluffend lekker. Sterker, het enorme bord andijviestamppot is binnen een mum van tijd op. Het kleine restje is de dag daarna verdwenen, hetgeen betekent dat het gerecht is goedgekeurd. Misschien is een Hollandse pot op zijn tijd dan toch niet zo erg?!

Vergeet niet een flinke eetlepel piccalilly en grove mosterd om de andijviestamppot helemaal af te maken.

Andijviestamppot (4 personen)
– tussen de 800 & 1000 gram aardappelen (ik gebruik liever meer andijvie)
– 500 gr gesneden andijvie
– 2 rookworsten
– 200 gr blokjes spek
– 100 gr (magere, halfvolle, volle) melk
– 50 gr roomboter
– peper & zout
– snuf nootmuskaat

Kook de aardappelen beetgaar. Ondertussen bak je de spekjes uit, smelt en warm je 25 gr boter met melk op en verwarm de rookworst. Dit kan uiteraard ook in etappes maar als je 4 pitten hebt gaat het op deze manier lekker snel.

Giet de aardappelen af en begin met stampen. Voeg beetje bij beetje de hele zak andijvie en het roomboter met melk mengsel toe. Als laatste mogen de spekjes met het spekvet erin. Op smaak brengen met een snuf nootmuskaat en peper & zout. Als de stamppot smeuïg genoeg is dan verwarm je het geheel nog even kort op, let daarbij wel op dat de onderkant niet aankoekt. Is de stamppot te droog, voeg dan wat extra verwarmde melk met roomboter toe.

Smelt de overige boter in een pannetje. Haal de rookworst van het vuur en snijd in plakjes. Verdeel de andijviestamppot en de rookworst over de borden. Maak met een lepel en gat in het midden en schenk daar nog een beetje gesmolten boter in. En ultiem genieten maar!

IMG_8285