Nog 6 nachten slapen en het is kerstavond. Gisteren had ik mijn tweede kerstdiner met vrienden in Bussum. Ik haakte rond 0:45 af, vond ik drankloos best knap van mijzelf, en bevind mij de volgende ochtend naast mijn extreem naar alcohol ruikende man. Nu is uitslapen überhaupt niet echt mijn ding, echter dit maakt het er niet makkelijker op. Uiteraard wordt hem dit totaal vergeten, nu kan het nog zullen we maar zeggen, en daarnaast heeft hij mij getrakteerd op een giga slappe lach bij thuiskomst. Benieuwd wat hij zich daar straks nog van kan herinneren?

Enfin, terug naar kerst. Ik heb beloofd jullie te trakteren op een nieuw kerstrecept die ook nog eens volledig preggyproof is. Net zoals gisteren wordt het vlees meestal vervangen voor vis, hetgeen totaal niet erg is, maar dat hoeft niet. Denk bijvoorbeeld aan deze kleine kalfsrollades die ontzettend makkelijk klaar te maken zijn en geen schoenzolen worden. Haal wel vlees van goede kwaliteit en laat het vlees desnoods voor degene die in verwachting zijn iets langer doorbakken. Zowel de pancetta als de pesto zorgen ervoor dat het vlees niet uitgedroogd. Naast preggyproof zeker foolproof en als laatste tevens eerder op de dag klaar te maken.

Naast de mini kalfsrollades maak ik aardappelgratin met een extra knapperige bovenkant. Als laatste roerbak je de (Indiase) spinazie erbij en je steelt gegarandeerd de show.

Kalfsrollade met aardappelgratin (4 personen)
– 4 kalfsschnitzels
– 4 plakken pancetta
pesto (bosje basilicum, 50 gr Parmezaanse kaas, olijfolie, peper zout in de mixer/vijzel)
– 500 gr aardappelen
– 125 gr crème fraîche
– knoflookteen
– 75 gr geraspte kaas
– eventueel scheutje melk
– peper & zout
– roomboter
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 gr. Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline of dunschiller in plakjes. Meng de crème fraîche met de geperste knoflookteen, driekwart van de kaas en het scheutje melk. Breng op smaak met peper & zout en roer het geheel goed door elkaar. Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter en begin met het bouwen van de aardappelgratin. Stap 1 is een beetje crème fraîche onderop, dan de aardappelen en blijf deze stappen herhalen totdat alles op is. Eindig met de overgebleven geraspte kaas en schuif de gratin zo’n 45 min de oven in.

IMG_0536IMG_0544

Dan ga je aan de slag met de kalfsrollades. Leg de pancetta op een bord, leg daarop de kalfsschnitzels en bestrijk met de pesto. Rol het geheel op en zet vast met keukengaren of een prikker. Verhit een beetje roomboter met olijfolie in de pan en bak de mini kalfsrollades rondom mooi goudbruin. Ze mochten best lichtroze van binnen zijn.

IMG_0537IMG_0538IMG_0539IMG_0540

Als laatste maak je de spinazie en dan kan je aan de slag met het opmaken van het bord.

IMG_0541IMG_0496IMG_0542