Na een lekkere lunch gisteren met Rebecca van My Travel Boektje bij De Laatste Kruimel, helaas niet fotowaardig, dook ik op de bank voor de film Defiance (een aanrader). Dit resulteerde wel in het feit dat ik de Easy Mondays even oversloeg en jullie vandaag het recept voor de geroosterde pompoensoep krijgen. Op sommige dagen moet je proberen het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Zelf vind ik alles in een ovenschaal kieperen, de oven in schuiven en achterover leunen op drukke dagen een behoorlijke uitkomst. Zo maakte ik al eerder voor jullie de geroosterde groenten, geroosterde tomatensoep of bijvoorbeeld een geroosterde bloemkool. Stuk voor stuk recepten die voor de makkelijke dagen perfect zijn.

Eigenlijk vindt het pompoenenseizoen meer plaats rondom de herfst, maar ik wist nog een laatste exemplaar te scoren. Waar ik dan het meest tegenop zie is het schoonmaken van de pompoen zelf. Gelukkig kan je bij de biologische pompoenen tegenwoordig de schil laten zitten, dit scheelt al een hoop krassen op je handen, maar dan zit je nog steeds met het hakken in de keiharde pompoen. Vandaar vandaag de uitkomst. Niet moeilijk doen gewoon de hele pompoen hoppakee de oven in en roosteren maar. Wel even een beetje af laten koelen voordat je de pitjes gaat verwijderen. De conclusie is dat het allemaal zoveel makkelijker gaat. De volgende keer gaan we voor een stamppot of lekker puree van pompoen. Ik ben fan!

Geroosterde pompoensoep (4 personen)
– hele pompoen
– zoete aardappel
– 200 ml kokosmelk (kan ook crème fraîche of koksroom)
– ui
– 2 tenen knoflook
– 1/2-1 el sambal of currypasta
– bouillonblokje
– olijfolie
– peper & zout
– koriander (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 gr. Leg de zoete aardappel en de pompoen in zijn geheel in een ovenschaal en vet in met olijfolie. Rooster de pompoen ongeveer 40 á 45 min in de oven. Draai af en toe even om.

img_2188-1

Pel de ui en knoflook en snijd in grove stukken. Los het bouillonblokje op in een liter kokend water.

Laat de pompoen afkoelen, snijd door de helft en verwijder met een lepel de pitten. Snijd daarna net zoals de zoete aardappel in stukken.

Verhit een scheutje olijfolie in een (soep)pan en fruit hierin de ui, knoflook en de sambal. Voeg daarna de pompoen en zoete aardappel toe. Even roeren en de bouillon mag erbij. Breng even kort aan de kook. Haal de soep van het vuur en pureren maar. Zet de soep terug op een laag pitje, voeg de kokosmelk toe, breng op smaak met peper & zout en verwarm de soep.

img_2295