Wat wij nog misten in onze mooie nieuwe keuken was een grillpan. We zijn hier thuis maar al te gek op een biefstuk in goed veel roomboter, maar een biefstuk van de grill is eveneens niet mis. Ik wilde natuurlijk wel de mooiste grillpan ooit van Le Creuset, voor mij een kookdroom die uitkwam. De grillpan kwam op een donderdag binnen en dat had zo moeten zijn, want dan heeft mijn slager altijd biefstuk in de aanbieding. We konden dus meteen aan de slag!


Zowel de grillpan van Le Creuset als het prachtige mes van Global heb ik gekregen van Kookexpert. Dé online kookwinkel en voor mij een waar paradijs.

Na vele jaren oefenen heb ik het braden van de perfecte biefstuk eindelijk onder de knie. Inmiddels kijk ik alleen maar naar de dikte van de biefstuk en schat dan de tijd in. Ik ben daarom voor jullie op zoek gegaan naar DE tips voor het grillen van de lekkerste biefstuk, zodat iedereen thuis aan de slag kan gaan. Een ding doe ik altijd en dat is timen met een stopwatch, bij een goede biefstuk laat ik niets aan het lot over.

Volg in ieder geval deze stappen en je hebt de beste gegrilde biefstuk. Voor in de sla, op een broodje of gewoon met gebakken aardappelen en groenten. Heb je trouwens mijn top 5 favo recepten met biefstuk al eens bekeken? Ok, nu aan de slag!

Koop altijd goede biefstuk bij de slager en bij voorkeur op z’n minst een kogelbiefstuk. Vraag of de slager de biefstuk 2 a 2,5 cm dik snijdt. Biefstukken van de supermarkt zijn over het algemeen dunner en dan kan het voorkomen dat onderstaande tijden niet kloppen.

Als eerste laat je de biefstuk op kamertemperatuur komen. Dit doe je door de biefstuk 30 tot 60 minuten voor het grillen uit de ijskast te halen. Dep daarna de biefstuk droog met een vel keukenpapier. Over het volgende zijn de meningen verdeeld, maar ik wrijf de biefstukken altijd in met peper & zout en een beetje olijfolie voordat ze de grillpan in gaan.

Verwarm de grillpan op hoog vuur en laat de pan goed heet worden. Laat een druppel water in de grillpan vallen en als het begint te sissen is de pan klaar om te grillen. Draai het vuur daarna naar medium hoog.

Houd de volgende temperaturen aan voor een biefstuk als je een vleesthermometer gebruikt. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees en zorg dat je precies het midden meet.

rare – 50-52 graden
mediumrare – 55-58 graden
medium – 60 graden

Verder ga ik niet, want ik vind medium eigenlijk al zonde voor een goede biefstuk. Wil je de biefstuk, net zoals ik, ook met een stopwatch grillen houd dan de volgende tijden aan bij een biefstuk van zo’n 2 cm dik. En vergeet niet een tang in plaats van een vork te gebruiken bij het omdraaien van de biefstuk.

rare – 1,5 minuut per kant
mediumrare – 2 minuten per kant
medium – 2,5 minuut per kant

En dan komt het allerbelangrijkste laat het vlees 5-10 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. Daarna is het genieten geblazen!